• Az ország területének nagy részén nem tartalmaz az ivóvíz kellő mennyiségű jódot, így sokan szenvednek jódhiányban, amiről lehet, hogy nem is tudnak.

  • Már csak ezért is jó választás felkeresni a jódos vizű gyógyfürdőket.

  • Hajdúszoboszló, Zalakaros, Igal a jódos toplista élén.

  • A zalakarosi gyógyvíz ráadásul ezen belül a ritka kivételek közé tartozik. A cikkből megtudhatja, hogy miért.

A jód fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, keringésjavító tulajdonságokkal rendelkezik, de növeli a szellemi és a fizikai teljesítőképességet is. A jódos gyógyvizeknek gyakorlatilag minden esetben magas a brómtartalmuk is. A bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

Hajdúszoboszló gyógyfürdő

A jódra visszatérve: a fürdőkúrák során könnyen bejut a szervezetbe, ugyanis a bőrön keresztül és belélegezve is hasznosul. Erre szükség is lehet, ugyanis felmérések szerint az ország 80 százalékán nem tartalmaz kellő mennyiségű jódot az ivóvíz, és sok esetben ezt a hiányt a táplálkozással sem pótolják az emberek. Márpedig a jód számos élettani funkció ellátásához létfontosságú, például szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. (A pajzsmirigy túlműködésével járó betegségek esetén viszont kerülni kell a jód bevitelét a szervezetbe).

Igali Gyógyfürdő

Valamennyi jódot a magyarországi gyógyfürdők többségének a vize tartalmaz, azonban egyes gyógyvizeknek az átlagosnál magasabb a jodid-ion szintje. Érdekes, hogy a kénes és a jódos-brómos gyógyvizek köre eléggé elkülönül. Azaz többnyire a magas kéntartalmú vizeknek nem magas a jódtartalma és ez fordítva is igaz.

A szabályt erősítő kivételek közé tartozik a zalakarosi és a kapuvári gyógyvíz, amelyek szerepeltek a múltkori, kénes gyógyvizekről szóló összeállításunkban is. Szintén gyakori, hogy a jódos gyógyvizeknek magas a nátrium-klorid tartalma. Ilyen volt például a jelenleg már nem üzemelő pesterzsébeti jódos-sós fürdő.

Zalakaros gyógykert

Magyarországi gyógyfürdők jodid-ion tartalma (mg/liter)

Hajdúszoboszló 5,5
Zalakaros 5,4
Igal 3,5
Kabai Gyógyfürdő 2,6
Hajdúnánás 2,5
Debrecen / Aquaticum 2,0
Mosonmagyaróvár 1,93
Debrecen / Kerekestelep 1,8
Berekfürdő 1,63
Csokonyavisonta 1,6
Bükfürdő 1,26
Győr (Rába Quelle) 1,26
Cegléd 1,0
Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő 0,92
Hegykő 0,8
Tamási 0,8
Budapest / Gellért Gyógyfürdő 0,7
Celldömölk 0,66
Cserkeszőlő 0,61