Már hivatalosan is Nyíregyháza-Sóstó lett Magyarország legújabb gyógyhelye. A minősítési eljárás egy évet vett igénybe és hamarosan egy jelentős beruházás is kezdetét veszi Sóstógyógyfürdőn.

nyiregyhaza-sostogyogyfurdoMár május végén megírtuk, hogy megszerezték az összes szakhatósági jóváhagyást Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő gyógyhellyé nyilvánításához. A héten pedig bejelentették, hogy immár hivatalosan is az ország legújabb gyógyhelyének számít Nyíregyháza üdülőkörzete. Sóstó a reumatikus, valamint a bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas termálvize révén kaphatta meg a minősítést.

A gyógyhely minősítést nem egyszerű megszerezni. A kritériumokat egy minisztériumi rendelet határozza meg és az tisztifőorvosi hivatal dönt a kérdésben. Az alapvető feltételek közé tartozik, hogy az adott terület rendelkezzen valamilyen természetes gyógytényezővel, ami lehet például gyógyvíz, vagy egy különleges éghajlatú terület. Ehhez kapcsolódóan szükségesek az intézményi feltételek is, magyarán az, hogy az adott helyen például gyógyfürdő, vagy szanatórium működjön. Legutóbb Sárvár nyerte el a gyógyhelyi minősítést, de hasonló rangot szeretne kapni a Veszprém megyében található – tavasbarlangjáról ismert – Tapolca is.

Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója a gyógyhellyé nyilvánítást bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2012-ben kezdődött meg a minősítési folyamat, ami egy évet vett igénybe. „Sóstó-Gyógyfürdő tulajdonképpen a város tüdeje, 320 hektáros erdő veszi körbe. Ennek, és az északi széljárásnak köszönhetően nagyon tiszta a levegője, egyedi mikroklímája van” – méltatta a hely adottságait a vezérigazgató.

A gyógyhellyé nyilvánítással nem állnak le a fejlesztések Sóstógyógyfürdőn. Nemrég adták át a felújított Fürdőházat. Hamarosan pedig egy bő kétmilliárd forintos fejlesztés veheti kezdetét, aminek keretében javítják a terület infrastruktúráját, gyógyászati központot és egy pálinkaházat is létesítenek.

A fentiek eredményeként azt remélik Nyíregyházán, hogy nem csak a belföldi, hanem a külföldi vendégforgalma is fellendül Sóstónak. A külföldi turisták közül elsősorban a szlovák, lengyel, ukrán, román turisták számának a felfutására számítanak. Az új gyógyhely egyik megoldandó feladata lesz a szálláskapacitás bővítése, ugyanis a forgalmasabb napokon már eddig is hamar megteltek a sóstói szálláshelyek. A szállodák, panziók építésére befektetőket szeretne megnyerni a város, ezt ugyanis saját forrásból már nem tudnák finanszírozni.