A szakhatósági jóváhagyások után még az idén gyógyhellyé nyilváníthatják Sóstógyógyfürdőt. Június közepén átadják a felújított Fürdőházat is, ami mostantól háromcsillagos hotelként működik.

nyiregyhaza-sostogyogyfurdoTavaly jelentették be Nyíregyházán, hogy kezdeményezték az üdülőövezetük, Sóstógyógyfürdő gyógyhellyé nyilvánítását. A titulust nem könnyű megszerezni. A kritériumokat egy rendelet határozza meg, a kérelmeket a tisztifőorvosi hivatal bírálja el. A feltételek közé tartozik, hogy az adott terület rendelkezzen valamilyen természetes gyógytényezővel, ami lehet például gyógyvíz, vagy egy különleges éghajlatú terület. Ehhez kapcsolódóan szükségesek az intézményi feltételek is, magyarán az, hogy az adott helyen például gyógyfürdő, vagy szanatórium működjön.

Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója szerdán közölte, hogy megszerezték az összes szakhatósági jóváhagyást a gyógyhellyé történő nyilvánításhoz. Mostantól már csak idő kérdése, hogy mikor kapják meg hivatalosan is a titulust. Az előzetes elbírálás szerint Sóstó a reumatikus, valamint a bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas termálvize révén kaphatja meg a minősítést.  Ezzel Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő a 15. gyógyhelye lehet Magyarországnak.

A nyíregyházi termálfürdők üzemeltetését az elmúlt években sikerült biztos alapokra helyezni. A fürdőhelyre látogatók száma 2010-ben még 400 ezer volt, ami tavaly 488 ezerre nőtt. Ezzel párhuzamosan a fürdőket működtető részvénytársaság veszteségét is sikerült lefaragni, a cég árbevétele tavaly már megközelítette az egymilliárd forintot. Az üdülőhelyre érkezők 30-40 százaléka külföldi, akik elsősorban Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából érkeznek.

Szintén Nyíregyháza-Sóstót érintő hír, hogy június közepén átadják a Fürdőházat. A termálfürdőként és panzióként is működő épület a felújítás révén háromcsillagos hotelként nyitja meg újra a kapuit. A munkálatok elsősorban a szálláshelyi egységet érintik, de a wellness részlegben is végeznek munkálatokat, valamint sószobával bővül a szálloda.