• Külsőleg, belsőleg és belélegezve is kedvező hatású a cserkeszőlői gyógyvíz.

  • Érdemes több napot eltölteni a barátságos üdülőhelyen.

Meglehetősen érdekes a cserkeszőlői fürdő, illetve a termálvíz felfedezésének a története. Amikor ugyanis a termálvizet megtalálták, még nem is létezett Cserkeszőlő. Ennek az a magyarázata, hogy 1943-ban – olajkutatás közben – bukkantak a termálvízre, de akkor a mai Cserkeszőlő még Tiszakürt egyik, Kisasszonyszőlőnek nevezett településrésze volt.

A meleg vizes forrást végül lezárták és csak 1949-ben nyitották meg újra a kutat, ami rendkívül forró, 82 Celsius-fokos termálvizet adott. Ebből az időszakból származnak a víz gyógyhatásával kapcsolatos első tapasztalatok.

A környékbeli gazdák ugyanis árkokat ástak, hogy ezzel vezessék el a kút közeléből a forró termálvizet, s állítólag voltak közöttük olyanok, akik reumás panaszokkal küszködtek. Az egész napos, termálvizes sárban végzett munka után viszont azt tapasztalták, hogy jelentősen enyhültek a panaszaik.

Cserkeszőlő Fürdő régenAhogy nagyon sok hasonló forrásnál történt, gyorsan elterjedt a víz gyógyhatásának a híre és az árkokhoz jártak fürdőzni az emberek. Időközben a Kisasszonyszőlőnek nevezett terület elszakadt Tiszakürttől és a Cserkeszőlő nevet vette fel, 1955-ben pedig megnyitott a település termálfürdője.

Cserkeszőlői fürdő gyógytornaCserkeszőlőn alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvíz található. A víz ásványianyag-tartalma meghaladja a literenkénti 3600 mg-ot.

A cserkeszőlői gyógyvíz hatása: A jellegzetes, aranybarna színű gyógyvíz mozgásszervi betegségek, különféle gerincet érintő panaszok és betegségek, csontritkulás, egyes nőgyógyászati megbetegedések, pikkelysömör, ekcéma esetén lehet hatásos. Ezen felül ortopédiai műtétek és a balesetek utáni rehabilitáció során is alkalmazzák. A tapasztalatok szerint a gyógyvíz párája belélegezve kedvezően hat az asztmás betegek állapotára és hatékony az orrmelléküreg-gyulladás esetén is.

Ráadásul a cserkeszőlői gyógyvíz nemcsak külsőleg, hanem belsőleg, azaz ivókúra formájában is alkalmazható, méghozzá egyes gyomor- és bélrendszeri panaszoknál, valamint légzőszervi hurutok esetén.

Cserkeszőlő szabadtéri gyógyvizes medenceEgy-egy napnyi fürdőzés helyett érdemesebb és hatékonyabb egy hetet, vagy legalább néhány napot eltölteni Cserkeszőlőn. Szerencsére számos szálláshely áll a településre látogatók rendelkezésére.