• Kimondottan sok gyógyvíz minősítéssel rendelkező termálkút található Békés megyében.

  • Több országos hírű gyógyfürdő is működik itt, bár a gyógyvizek számából kiindulva még van ezen a téren bővülési lehetőség.

Békés megye lakosságszám és terület alapján a magyarországi középmezőnyben foglal helyet. A minősített gyógyvizet adó termálkutak száma tekintetében viszont inkább a hazai élmezőnyhöz tartozik. Persze ez abból a szempontból nem is csoda, hogy Magyarországon belül az Alföld számít a termálvizekben leggazdagabb területnek.

Békésben 16 kút ad gyógyvíz-minősítésű termálvizet. Ez ugyanannyi, mint Heves megyében, illetve több, mint Somogyban, de kevesebb, mint amennyi Zalában található. Országos szinten egyébként Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében található a legtöbb gyógyvíz. Ehhez képest nem is olyan sok a megye gyógyfürdőinek a száma, hiszen összesen 7 fürdő rendelkezik ezzel a titulussal.

Békés megye gyógyfürdői

Az itteni gyógyfürdők között több országos hírű létesítmény is található. Ezek között első helyen említhető a Gyulai Várfürdő, továbbá a Szarvasi Gyógyfürdő, Gyomaendrődön a Liget Gyógyfürdő, az Orosháza-Gyopárosfürdőn található létesítmény. Ezen felül szintén rendelkezik ezzel a minősítéssel a Békési Gyógyfürdő, a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő, valamint Tótkomlóson a Rózsa Gyógyfürdő.

Békés megye gyógyvizei

A legtöbb gyógyvizes kút – 3 darab – Gyulán található, ebből a legrégebbi 1968-ban kapta meg a minősítést, két kút pedig 2017-ben. Két-két gyógyvizet adó termálkútja van Békéscsabának és Szarvasnak. Mindezeken felül minősített gyógyvíz található Battonyán, Békés városban, Dévaványán, Füzesgyarmaton, Gyomaendrődön, Mezőberényben, Mezőkovácsházán, Orosháza-Gyopárosfürdőn és Tótkomlóson.

Várfürdő Gyula lovarda

Győr-Moson-Sopron gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.