• Tolna megye öt településén összesen kilenc termálkút ad gyógyvizet.

  • A megyében jelenleg négy gyógyfürdő található.

A Dél-Dunántúl régióhoz tartozó Tolna megye a minősített gyógyvizek számában gazdagabb, mint Baranya megye, viszont ezen a téren elmaradnak a szintén szomszédos Somogy megyétől. Tolnában jelenleg 9 termálkút ad gyógyvizet, ez ugyanannyi, mint Borsod-Abaúj Zemplén megyében.

Gigantikus fürdőkomplexumok nincsenek a megyében, de a meglévő létesítmények egész korrekt szolgáltatást nyújtanak. Ráadásul akadnak olyan fürdők is, amelyek nem rendelkeznek gyógyvíz minősítésű termálvízzel, elég csak a szezonálisan üzemelő Bonyhádi Termálfürdőre gondolni.

Tolna megye gyógyfürdői

A megyében jelenleg négy fürdő rendelkezik gyógyfürdő titulussal. Ezek közé tartozik a Dombóvár-Gunarasfürdőn lévő gyógyfürdő, a Dunaföldvári Gyógyfürdő, a Paksi Gyógyfürdő és a Tamási Gyógyfürdő. Utóbbi a megye legújabb gyógyfürdője, 2020-ban kapták meg ezt a minősítést, amit 2021 elején gyógyhely címmel is kiegészítettek. Azonban 2021 végén tűzeset történt a fürdőben és azóta ugyan újranyitottak, de sajnos csak részlegesen üzemel a létesítmény.

Tolna megye gyógyvizei

5 településen 9 gyógyvizet adó kút található a megyében. Dombóvár guanarasfürdői városrészén van a legtöbb, 3 darab, ezek közül a két legrégebbi 1977-ben kapta meg ezt a minősítést. 2001 óta számít gyógyvíznek a Dunaföldváron feltörő termálvíz. Szintén van egy gyógyvizet adó termálkútja Tengelicnek. Két gyógyvizes kúttal rendelkezik Paks, valamint Tamási. Utóbbinál a régebbi 1990-ben kapta meg ezt a címet, az újabb „Szent Donátus” gyógyvizet adó kút pedig 2014-ben.

Tolna megye gyógyfürdő Tamási

 

Csongrád-Csanád megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.