• Gyorsan bejut a szervezetbe, ahol serkenti a mellékvesekéreg működését, így gyulladáscsökkentő hatása is van a radonnak.

  • Az egyik hazai gyógyvíznél még a radontartalom mesterséges növelésével is kísérleteztek.

  • Bizonyos betegségeknél azonban érdemes óvatosnak lenni.

A radon egy radioaktív nemesgáz, amely megtalálható több hazai gyógyvízben is. Könnyen felszívódik a bőrön, a tüdőn, és ivókúra esetén az emésztőrendszeren keresztül. Belép a véráramba, majd néhány órán belül – főként kilélegezve – távozik a szervezetből.

Ennek eredményeként fürdőkúra, ivókúra és légzőkúra esetén is kifejtheti pozitív hatásait. Utóbbira példa a Veszprém megyében található Tapolca, ahol a radonos levegőjű gyógybarlangban kezelik a légzőszervi betegségeket.

A radon hatékonysága abból származik, hogy serkenti a mellékvesekéreg működését, így természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Néhány országban a radonterápiát önálló kezelési módként is alkalmazzák: ennek során egy inhalációs helyiség levegőjét vagy a víz radontartalmát mesterségesen dúsítják.

Az utóbbira itthon is volt példa még az 1900-as évek első felében. Hévízen kísérleteztek azzal a megoldással, hogy tovább növelték a gyógyvíz radontartalmát, és egy időben radonnal dúsított gyógyvizet lehetett fogyasztani a Tófürdőben. Az ezt előállító gép a második világháborúig működött.

Ivókúra formájában egyébként csak frissen fogyasztva érvényesül a radon kedvező hatása, mivel palackozás után néhány nap alatt elillan a vízből.

Az is érdekes kérdés, hogy a bőrön keresztül vagy belélegezve a tüdőn át szívódik-e fel hatékonyabban a radon? Ebben a témában a szakirodalom nem egységes. Ezzel kapcsolatban szintén egy hévízi példát említenek, mivel állítólag néhány hévízi orvos régen azt javasolta, hogy a gyógytóban való tartózkodáskor a víz paskolásával több belélegezhető radon szabadul fel a vízből.

Magyarországon a legmagasabb radontartalmú gyógyvizek a fővárosi Rudas Gyógyfürdőben, valamint Egerben a termálfürdőben és a török fürdőben (lenti képen) találhatók. Enyhén radonos a Hévízi-tó vize, valamint a Miskolctapolca Barlangfürdő vize (utóbbi hivatalosan nem minősül gyógyvíznek).

Fontos megjegyezni a radonról, hogy nemcsak a mellékvesekéregre, hanem egyes kutatások szerint a pajzsmirigy működésére is hatással van. Ezért, ha valaki pajzsmirigybetegségben szenved, mindenképpen ajánlott szakorvossal konzultálnia egy radonos vízzel végzett ivó- vagy fürdőkúra előtt.

Egri törökfürdő

Vehetnek-e fürdőkúrát a daganatos betegek? Lehetünk-e allergiásak a gyógyvízre? Erről kérdeztünk egy szakorvost.