• Daganatos megbetegedések esetén miért kell óvatosnak lenni a fürdőgyógyászati kezelésekkel?

  • Mit tegyünk, ha allergiásak vagyunk egy gyógyvízre?

  • Mire utal, ha a gyógyvizes fürdőzés során bedagad a bokánk?

Olvasóinktól kapott kérdéseket tettünk fel Dr. Schlögl Anita reumatológus szakorvosnak, a Büki Gyógyfürdő Zrt. főorvosának. A cikkeinkhez kapcsolódó kommentek között gyakran felmerül kérdésként, hogy egy adott gyógyvizes fürdőt daganatos beteg felkereshet-e? Olvasónk is erről érdeklődött: „Sok helyen olvasható, hogy a gyógyfürdő vize nem ajánlott daganatos megbetegedések esetén. Mennyire kell ezt komolyan venni? Miért okozhat problémát? Ez vonatkozik-e a fürdőkben elérhető egyéb gyógyászati kezelésekre is?”

Dr. Schlögl Anita válasza:
Daganatos megbetegedés esetén, a gondozást végző onkológus véleményét is figyelembe véve, egyéni mérlegelést igényel az, hogy igénybe vehető-e a fürdőkúra vagy sem. Általában öt év tumormentesség után javasolhatunk fürdőkúrát, és bizonyos kezeléseket is, például a masszázst, tangentort, iszappakolást. Ezek a kezelések a vér- és nyirokkeringést fokozzák, emiatt elősegíthetik az áttétek képződését, ezért vagyunk óvatosak ezen kezelésekkel.

Olvasónk nem írta, hogy melyik gyógyfürdőben járt, de arról számolt be, hogy a fürdőzések második-harmadik napján apró kiütések jelennek meg a karján. Ezt a gyógyvízre történő allergiának tulajdonítja. Ugyanakkor a mozgásszervi betegségére jó hatással van az adott fürdő vize, így nem szokta megszakítani az üdülését. Jól teszi-e? Folytatható-e a fürdőkúra allergiára utaló tünetek esetén, illetve van-e olyan eset, amikor mindenképpen meg kell(ene) azt szakítani?

Dr. Schlögl Anita válasza:
Bizonyos esetekben az arra érzékeny fürdővendégeknél okozhat allergiás reakciót a gyógyvíz valamelyik összetevője, de ez általában enyhe kiütések formájában jelentkezik. Amennyiben sikerült behatárolni, hogy mely típusú gyógyvíz okozza a panaszokat vagy az okozza egyáltalán, akkor az a medence kerülendő. A panaszok megszűnését követően a fürdőkúra folytatható, hisz akár egy gyógyfürdőn belül is lehet más jellegű gyógyvízzel vagy termálvízzel töltött medence, amely adott esetben nem okoz allergiás reakciót.

Egy speciális probléma kapcsán is felmerült egy kérdés: „Combcsontnyak törés miatt protézis lett beültetve négy hónapja. Ortopédus minap a térd sérülését is megállapította. Amikor a szentesi fürdőben egy órát töltök a sérült lábam bedagad bokában, erőtlenné válik, alig bírok kivánszorogni a medencéből. Ezek a tünetek mire utalhatnak?”

Dr. Schlögl Anita válasza:
A fürdőkúra folytatását nem javasolnám, az okok kiderítésében az operáló orvos tud segíteni. Azt azért kiemelném, hogy egy óra folyamatos gyógyvízben tartózkodás nem javasolt, általában 2-3x 20 perc engedélyezett, de érdemes az adott gyógyfürdőben a javasolt fürdési időről tájékozódni.

Jövő héten a csonttöréseket követő fürdőkezelésekkel és a rheumatoid arthritis kezelési lehetőségeivel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat is közöljük.

szabadtéri gyógyvizes medence Bükfürdőn

A Bükfürdő Thermal & Spa fürdőgyógyászati részlegén számos kezelést biztosítanak, akár az egészségbiztosító támogatásával is. A fürdőben elérhető kezelések közé tartozik – többek között – a gyógyvizes medencefürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna is. A gyógyászati részleg szolgáltatásairól bővebben itt olvashat.

Illetve egy bükfürdői újdonság: megnyílt a Látogatóközpont a Termál téren, ahol egy különleges kiállítás is megtekinthető, erről itt talál további információkat.