• A csonttörések utáni rehabilitáció során segíthet-e a gyógyvizes fürdőzés és a különféle fürdőkezelések?

  • Rheumatoid arthritisnél szóba jöhet-e fürdőkúra?

Olvasóinktól kapott kérdéseket tettünk fel Dr. Schlögl Anita reumatológus szakorvosnak, a Büki Gyógyfürdő Zrt. főorvosának. Ezek között felmerült egy kérdés a csonttörések utókezelésével kapcsolatban: „Két hónapja volt csonttörésem, emiatt műtétem. Mikortól lehet fürdőbe menni és ott milyen kezelés gyorsíthatja a felépülést? Önmagában lehet-e már annak pozitív hatása, hogy a gyógymedencében üldögélek? Van-e még olyan (fürdő)kezelés, amit ilyenkor felírhatnak?”

Dr. Schlögl Anita válasza:
Arról, hogy csonttörést követően mikortól indulhat a fürdőkúra, a műtétet végző orvos tud állást foglalni, ő javasolja a további rehabilitáció céljából a fürdőkúra igénybevételét. A gyógyvízben fürdés az érintett ízület bemozgatásában segíthet elsősorban a meleg víz izomlazító hatását kihasználva. A gyógyvízben való fürdést célszerű egyéb kezelésekkel kiegészíteni, például gyógytornával, de a kiegészítő kezelések megállapításához orvosi vizsgálat szükséges, mely tisztázza az aktuális állapotot és panaszokat.

Olvasónk az ízületek gyulladásával járó autoimmun betegségben szenved, így a kérdése is ezzel kapcsolatos: „Rheumatoid arthritis esetén javasolható-e a gyógyvizes fürdőzés? Várható-e ettől az állapot javulása. Akár egy-egy hétvégén felkeresve egy fürdőt, tehát nem gyógykúra keretében.”

Dr. Schlögl Anita válasza:
Rheumatoid arthritis esetén a gondozást végző kezelőorvos engedélyével kaphat fürdőkúrát a beteg, ha az alapbetegsége sem klinikai, sem laboraktivitási jeleket nem mutat, tehát egyensúlyban van. A fürdőkúra elsősorban az alapbetegség következtében kialakuló degeneratív elváltozások kezelésében segíthet, csökkenheti a fájdalmakat, javíthatja az ízületek mozgásbeszűkülését. A heti egy fürdés inkább rekreációs jellegű, gyógyító célzattal kúraszerű alkalmazás javasolt, egyéb kezelésekkel kiegészítve, fürdőorvosi konzultációt követően.

Múlt héten a daganatos betegek gyógyfürdőzési lehetőségeivel, valamint a gyógyvíz által okozott allergiával kapcsolatos kérdésekre válaszolt a doktornő. Ezeket itt olvashatja el.

Bükfürdő Termálfürdő gyógyvíz

A Bükfürdő Thermal & Spa fürdőgyógyászati részlegén számos kezelést biztosítanak, akár az egészségbiztosító támogatásával is. A fürdőben elérhető kezelések közé tartozik – többek között – a gyógyvizes medencefürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna is. A gyógyászati részleg szolgáltatásairól bővebben itt olvashat.

Illetve egy bükfürdői újdonság: megnyílt a Látogatóközpont a Termál téren, ahol egy különleges kiállítás is megtekinthető, erről itt talál további információkat.