• Hatalmas múltra visszatekintő és fiatalabb gyógyfürdőket is találhatunk Zala megyében.

  • Lakosságszám alapján nézve az ország gyógyfürdőkkel jobban ellátott megyéi közé tartozik ez a vidék.

Zala megye gyógyfürdős kínálata meglehetősen széles. Itt található az ország legrégebbi gyógyfürdője, hiszen a Hévízi Tófürdő 1911-ben kapta meg ezt a címet. A megye több gyógyvize, illetve gyógyfürdője pedig az 1930-as években kezdődött, majd az 1950-es években újabb lendületet kapott zalai kőolajkutatásnak köszönheti létét. Utóbbi kapcsán elég csak Zalakarosra gondolni. Ugyanakkor Kehidakustányban egy szimpla artézi kút fúrásakor akadtak teljesen véletlenül termálvízre a 80-as években.

Fontos megemlíteni, hogy azért nem az összes zalai termálfürdő rendelkezik hivatalosan gyógyvíz minősítésű vízzel, illetve gyógyfürdő címmel.

A hatályos nyilvántartás szerint Zala megyében 5 gyógyfürdő és 17 darab, minősített gyógyvizet adó termálkút található. Ez azt jelenti, hogy Zalában 53 ezer lakosra jut egy gyógyfürdő, ami az ország megyéit nézve a harmadik legmagasabb érték. Területalapon 756 négyzetkilométerre jut egy gyógyfürdő. Utóbbi terén azért vannak gyógyfürdőben „sűrűbb” megyék, például Heves megyében ez a szám 606 négyzetkilométer, Budapesten pedig 40 négyzetkilométerre jut egy gyógyfürdő.

Ami a megye 17 gyógyvizes kútját illeti, ez a hazai megyei rangsornak a hatodik helyére elegendő, ahol Csongrád-Csanád megyével holtversenyben áll Zala. (Ezen a téren amúgy Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye a két országos éllovas, ahol 26-26 darab gyógyvizes kutat tartanak nyilván).

Zala megye Zalakaros gyógyvíz

Zala megye gyógyfürdői

Hévízen természetesen gyógyfürdő minősítése van a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórháznak. Ezen felül a város egyik szállodája, a jelenleg felújítás alatt álló Hunguest Hotel Helios is gyógyfürdő címmel rendelkezik. Szinén a megye gyógyfürdői közé tartozik a kehidakustányi Kehida Termál, a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, valamint a Zalakarosi Fürdő.

Zala megye gyógyvizei

Több település egynél több gyógyvizes kúttal rendelkezik. Ezen a téren kiemelkedik Hévíz, ahol összesen kilenc gyógyvizes kutat tartanak nyilván – ebbe beleértve, a gyógytavat ellátó forrást is. Két-két gyógyvizes kúttal rendelkezik Lenti, Nemesbük és Zalakaros. Ezen felül egy-egy gyógyvíz minősítésű termálkút található Alsópáhokon és Kehidakustányban.

Illusztráció: gyógyvizes medence a Zalakarosi Fürdőben