• Most már tudjuk, hogy kiváló, jó, tűrhető, vagy kifogásolt-e a víz minősége.

  • Az eredmény ugyanaz, mint a korábbi években.

Általában április végén, május elején ellenőrzi az illetékes hatóság a hazai természetes fürdőhelyek vízminőségét. Ilyenkor a balatoni és folyóparti strandok mellett a Hévízi-tó is sorra kerül.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztálya által közzétett információk szerint április 25-én vettek mintát a gyógyvizű tóból. Ez alapján a víz egész évre szóló minősítése kiválónak bizonyult. Az öttagú skálán (nem minősíthető, kifogásolt, tűrhető, jó, kiváló) ez a legjobb eredménynek számít.

A szabadtéri fürdővizeket a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta ellenőrzik. A mintákban szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják.

Az éves értékelés a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapíthatják meg, és ez alapján kapnak minősítést a fürdővizek.

Igazából a Hévízi-tó esetén a kiváló minősítés megszerzése nem meglepő, papírformának számít. A tavat tápláló források másodpercenkénti vízhozama ugyanis 400 liter körül alakul. Ennek révén hetente kétszer kicserélődik a gyógyvizű tó teljes vízmennyisége. Amúgy a tó vízmennyiségének nagyságát az is jól jellemzi, hogy a legnagyobb mélysége 38,5 méter (összehasonlításképpen: a Balaton legnagyobb mélysége 11 méter).

Hévízi-tó gyógyfürdőzés hatása

Ipari és mezőgazdasági szennyező források nincsenek a tó körül és – nyilván – szennyvizet sem vezetnek bele. Sokat jelent a megfelelő vízminőség fenntartásában az is, hogy a 4,4 hektár vízfelületű tavat egy kiterjedt véderdő veszi körül.