• Számos gyógyvizet adó termálkút található a megyében, azonban per pillanat ezek közül nem mindegyiknek a hatását élvezhetjük.

  • Győr-Moson-Sopron gyógyfürdői közül pedig jelenleg teljeskörűen csak egy létesítmény üzemel.

Az ország északnyugati megyéje a gazdasági mutatók alapján – vásárlóerő, egy főre jutó GDP – az egyik országos éllovasnak számít, ezen a téren csak Budapest előzi meg. A gyógyfürdők és gyógyvizek kapcsán már nem ennyire jó a helyzet, de a minősített gyógyvizek darabszámára végül is nem panaszkodhatnak.

Győr-Moson-Sopronban 11 termálkút ad gyógyvíz minősítéssel rendelkező termálvizet. Ezzel a megye nagyjából az országos középmezőnyben foglal helyet. Ez ugyanis kevesebb, mint amennyi gyógyvíz Somogyban található, viszont Borsod-Abaúj-Zemplén megyét megelőzik, illetve Pest megyével holtversenyben vannak. Utóbbi szintén 11 gyógyvízzel büszkélkedhet. Gyógyfürdőből kifejezetten kevés található Győr-Moson-Sopronban és ami van, abból most csak egyetlen tart nyitva teljeskörűen.

Győr-Moson-Sopron megye gyógyfürdői

Nem lesz ez egy hosszú felsorolás. Gyógyfürdő minősítéssel rendelkezik a Balfi Gyógyfürdőkórház, de a fürdőrészlegük jelenleg külső vendégeket nem fogad. Szintén gyógyfürdőnek számít a Rába Quelle fürdő, vagy már új nevén az RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő. A felújított és kibővített fürdő átadása a nyáron várható, de egyébként a gyógyászati részlegük már működik. A mosonmagyaróvári Flexum Thermal & Spa rendelkezik még gyógyfürdő címmel (lenti képen), itt viszont teljes a szolgáltatási paletta.

Flexum termálfürdő Mosonmagyaróvár

Győr-Moson-Sopron megye gyógyvizei

A megyeszékhely kapcsán három gyógyvizet adó kutat tartalmaz a hivatalos lajstrom. Sopronban két gyógyvizes kút található, ebből az egyik Balfon. Egy-egy gyógyvízzel rendelkezik Csorna, Hegykő, Kapuvár, Lipót, Mosonmagyaróvár és Petőháza.

Pest megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.