• A megfizethető árú gyógyfürdők hazája Somogy.

  • A megyében 15 darab gyógyvizes kutat tartanak nyilván és 6 településen működik gyógyfürdő.

Az 1900-as évek közepén zajló kőolajkutatások Somogy megyét is érintették, ennek kapcsán viszont többször is termálvízre bukkantak a geológusok. Ez számukra csalódást jelenthetett, azonban a helyi lakosság jobban örült a forró víznek, mint a fekete aranynak. Emlékezetes, hogy a mai Igali Gyógyfürdő elődje is a helyi lakosság összefogásával épülhetett meg.

A megye nagy részén kimondottan szép a természeti környezet, az itt feltörő gyógyvizek kitűnőek, így minden adott ahhoz, hogy Somogy kiváló turisztikai célpont legyen. A megyében jelenleg 15 darab, minősített gyógyvizet adó termálkutat tartanak nyilván és 6 fürdő rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel.

Ezzel egyébként a gyógyvizes kutak terén Somogy az országos középmezőnyben foglal helyet. Több gyógyvizes kútjuk van, mint Győr-Moson-Sopronnak és Pest megyének (11-11 darab), viszont kevesebb, mint Békésnek és Hevesnek (16-16 darab).

Somogy megyében 62 ezer lakosra jut egy gyógyfürdő, ezen a téren Heves megye az országos listavezető, náluk ez a szám 49 ezer. Illetve Somogyban 1213 négyzetkilométerre jut egy gyógyfürdő, ami Hevesben 606 négyzetkilométer.

Somogy megye gyógyfürdői

A megyében gyógyfürdő címmel rendelkezik a Barcson, a Csokonyavisontán, az Igalon (lenti képen), a Kaposváron, a Marcaliban és a Nagyatádon működő fürdő. Érdekes, mert igazából mindegyik említett fürdőről elmondhatjuk, hogy jó ár-érték arányú szolgáltatást nyújt. Úgy tűnik, Somogy a megfizethető gyógyfürdők hazája.

Igal gyógyvíz brómos nyugtató

Somogy megye gyógyvizei

A megye „gyógyvizes királya” Igal, hiszen a kisváros három gyógyvizes kúttal képviselteti magát a hivatalos lajstromban. A Csiszta Fürdőről ismert Buzsákon, valamint Csurgón, Kaposváron és Marcaliban 2-2 gyógyvizes kút található. Egyetlen gyógyvizes kúttal rendelkezik Nagyatád, Nagyberény, Barcs és Csokonyavisonta (lenti képen).

Csokonyavisonta Gyógyfürdő

Vas megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.