• Nekigyürkőztek az igaliak, valamint a környező falvakból érkezők és egyetlen nap alatt kiásták a medence alapját.

  • Működésének első három hete alatt 17 ezren keresték fel a fürdőt.

Tervpályázat, közbeszerzés kiírása, szerződéskötés és reménykedni, hogy a kivitelező nem csúszik el nagyon az átadással – manapság általában így néz ki egy fürdőfejlesztés. Az 1960-as évek elején viszont még egészen más volt a helyzet. Ennek kapcsán találtunk az akkori megyei napilap, a Somogyi Néplap archívumában egy érdekességet az igali fürdővel kapcsolatban…

A Balaton déli partjától 40 kilométerre, Kaposvártól pedig 24 kilométerre található Igalon a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. 1947-ben kőolajkutatás közben talált 71 Celsius-fokos termálvizet. Akkor ezt lezárták, majd négy évvel később, 1961-ben már a Kőolajipari Tröszt nyitotta meg újra a kutat, ami számukra – olaj híján – használhatatlan volt, ezért átadták az Igali Községi Tanácsnak.

A Kőolajipari Tröszt szakemberei a kúttal együtt azt az információt is megosztották az igaliakkal, hogy valószínűleg hatalmas vízbázis található a somogyi település alatt, a tanács pedig ezen felbátorodva bevizsgáltatta a vizet. Az orvosi szakvélemény megerősítette azt a feltételezést, hogy a jódos-brómos víz gyógyhatással rendelkezik, ezért a fürdőépítés mellett döntöttek.

A Somogyi Néplap 1962 májusának végén közölt egy cikket „Megkezdték az igali gyógyfürdő építését” címmel. Ebben leírták, hogy április végén kezdődött el a fürdő építése, ami a megyei napilap szerint így nézett ki:

„13 vagon sódert hordtak a vásártérre az igaliak és a környező községek lakói, és egynapi munkával kiásták a 15×30 méteres medence alapját. A lakosok összesen 1600 munkaórát ajánlottak fel a fürdő építéséhez. Ez azt jelenti, hogy a szorosan vett szakirányításon kívül minden munkát társadalmi úton végeznek el.”

A cikk írásakor még hátra volt a hideg vizes kút kialakítása, amire a forró termálvíz hűtése miatt volt szükség. A kétmedencés fürdő átadását pedig július végére tervezték. Ebből végül augusztus lett.

A megyei napilap a nyár végén írt legközelebb az újdonsült termálfürdőről. Ebből kiderült, hogy augusztus 4-re gyakorlatilag elkészült a fürdő, amit ennek örömére birtokba is vettek a vendégek, pedig a hivatalos engedély csak augusztus 27-én érkezett meg.

Működésének első három hete alatt 17 ezren keresték fel a fürdőt. Fennmaradt egy fotó is erről az időszakról, de pocsék minőségben, annyi mindenesetre látszik, hogy tényleg sokan voltak a fürdőben.

Igali fürdő 1962-benA községi tanács egyébként annyira fellelkesült a sikertől, hogy az akkori áron félmillió forintból épült termálfürdőben újabb fejlesztéseket terveztek, méghozzá OTP-kölcsönből. Szerették volna lefedni az egyik medencét, korszerű bekötőutat építeni a fürdőhöz, valamint újabb strandmedencében is gondolkodtak.

Egy öt évvel később, 1967-ben írt cikkből kiderül, hogy abban az évben kezdődött el az orvosi rendelés a fürdőben, valamint ekkor álltak át az egész éves működésre. Nyaranta hétköznapokon 800-1000, hétvégén 3-4000 vendége volt a fürdőnek, s már sok külföldi is felfedezte magának a gyógyfürdőt.

A legnagyobb gondot a szűkös szálláskapacitás jelentette, ezért a Somogyi Néplap korabeli cikke szerint egy termelőszövetkezei üdülő építését tervezték.

Igali StrandfürdőAz Igali Gyógyfürdő azóta persze sokat fejlődött és évről évre rengeteg turistát vonz a kitűnő gyógyvizének köszönhetően.

Igali TermálfürdőIgal éjszakai fürdőzés