Termál Online https://termalonline.hu Fürdők, termálfürdők, gyógyfürdők Tue, 20 Apr 2021 14:11:11 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.3 Fürdőnyitás 2021: ez lehet a menetrend https://termalonline.hu/termal-hirek/furdonyitas-2021-ez-lehet-a-menetrend https://termalonline.hu/termal-hirek/furdonyitas-2021-ez-lehet-a-menetrend#respond Tue, 20 Apr 2021 14:10:52 +0000 https://termalonline.hu/?p=36011 Közelebb lehet a fürdők nyitása, mint gondoltuk. Amennyiben igaznak bizonyulnak az egyik napilap információi, akkor 4 millió beoltottnál nyithatnak a fürdők.

The post Fürdőnyitás 2021: ez lehet a menetrend appeared first on Termál Online.

]]>
 • Közelebb lehet a fürdők nyitása, mint gondoltuk.

 • Amennyiben igaznak bizonyulnak az egyik napilap információi, akkor négymillió beoltottnál nyithatnak a fürdők.

 • A fürdők védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók.

 • A közfürdők, uszodák november 11. óta nem fogadhatnak vendégeket. Ez alól pusztán két kivétel van: a gyógyfürdők a fürdőgyógyászati kezeléseket folytathatják, ha akarják, valamint a sportolók számára a nyitva tartó uszodákban biztosíthatók az edzések. A fürdők újranyitásának idejéről mostanáig pletykaszinten sem nagyon lehetett hallani. Pláne azóta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a fertőzöttségi és halálozási adatok nem voltak éppen kedvezőek.

  Egy mai információ szerint azonban közelebb lehet a fürdők nyitása, mint ahogy sejtettük. A kormányzati intézkedések terén általában jól értesültnek számító Magyar Hírlap szerint ugyanis amint elérjük a 4 millió – legalább az első vakcinát megkapó – beoltottat, akkor egy jelentősebb lazításra készül a kormány, s ennek részei lesznek a fürdők is.

  Amennyiben ez valóban így van, akkor április legvége, május legeleje táján elvileg megnyithatnának a hazai fürdők. Sőt, állítólag ugyanebbe a körbe tartoznának a szállodák, a mozik, a színházak és más kulturális intézmények is. A Magyar Hírlap szerint a fenti létesítmények 18 éves kor felett érvényes védettségi igazolvánnyal vehetők majd igénybe. Védettségi igazolványt az kaphat, aki igazoltan átesett a betegségen, illetve azok, akik beoltatták magukat. Utóbbi kártyáknak nincs lejárati idejük.

  A lap szerint 18 éves kor alatt nem lesz szükség védettségi kártyára, azaz a családok együtt is ellátogathatnak moziba, színházba, szállodába, vagy éppen fürdőbe, amennyiben a szülők védettek. Állítólag a 4 millió beoltotthoz kapcsolódó lazítás lesz az is, hogy az éttermek belső tereit is meg lehet nyitni, de ezeknél nem lesz kötelező a védettségi igazolvány.

  Azért a hivatalos bejelentést érdemes lesz megvárni, hiszen érdekesek lehetnek a részletszabályok. Egyes országokban például első körben csak a szabadtéri medencéket lehetett megnyitni. S ugyanez volt egy éve ilyentájt itthon is a helyzet. Azt sem tudni, hogy a Fürdőszövetség által meghirdetett újraindítási akciótervből mit fogad meg a kormány. Utóbbiban – többek között – két hetes felkészülési időt kérnek az újranyitáshoz, ehhez anyagi támogatást is szeretnének kapni, Post-Covid rehabilitációs fürdőkúrákat szerveznének a betegségen átesetteknek és rendeznék a NEAK-támogatott fürdőkezelések finanszírozásának kérdését is.

  The post Fürdőnyitás 2021: ez lehet a menetrend appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/furdonyitas-2021-ez-lehet-a-menetrend/feed 0
  Üzemeltetőt keresnek a bábolnai fürdőhöz https://termalonline.hu/termal-hirek/uzemeltetot-keresnek-a-babolnai-furdohoz https://termalonline.hu/termal-hirek/uzemeltetot-keresnek-a-babolnai-furdohoz#respond Mon, 19 Apr 2021 08:23:04 +0000 https://termalonline.hu/?p=35976 A korlátozások feloldása után szeretnék újra megnyitni a Bábolna Strand- és Termálfürdőt. Ennek érdekében üzemeltetőt keresnek a fürdőhöz.

  The post Üzemeltetőt keresnek a bábolnai fürdőhöz appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • A korlátozások feloldása után szeretnék újra megnyitni a Bábolna Strand- és Termálfürdőt.

 • Ennek érdekében üzemeltetőt keresnek a fürdőhöz.

 • Önkormányzati tulajdonú Bábolna Városgazda Kft. múlt héten közbeszerzési pályázatot írt ki a tavaly átadott Bábolna Strand- és Termálfürdő üzemeltetésére. Mint írják: “tekintettel arra, hogy a Bábolna Strand- és Termálfürdő bérletére kiírt pályázat több alkalommal eredménytelen lett, a saját üzemeltetéshez szükséges személyi állomány nem áll rendelkezésre, az önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás és a Bábolna Strand- és Termálfürdő üzemelésének biztosítása érdekében üzemeltetési szolgáltatás nyújtására közbeszerzési eljárás kerül kiírásra.”

  A termálfürdő a téli időszakban a 15 fős kiszolgáló személyzeten felül 350 fő befogadására képes, a nyári szezonban pedig maximálisan 999 fő a kapacitása. A fürdőben szauna, étterem és kávézó is található, valamint a vendégek masszázst is igénybe vehetnek. Az étterem körülbelül 50 fő, a kávézó nagyjából 20 fő egyidejű befogadóképességű. A kávézó külső vendégeket is fogadhat.

  A létesítmény kizárólag szabadtéri medencékkel rendelkezik. Ezen belül a két gyógyvizes medence és a termálmedence majd egész évben használható lesz. Az élménymedence, a gyermekmedence és a tocsogómedence esetében pedig nyári üzemeltetéssel számolnak. A medencék zárt pihenőtérből közelíthetők meg.

  A fürdő üzemeltetésére szóló pályázatokat április 23-án, 10 óráig várják.

  Bábolna termálfürdő termálmedenceA termálfürdő régi álma volt a bábolnaiaknak, hiszen még 1983-ban a Bábolnai Állami Gazdaság fúratott termálkutakat. Több mint 30 éven át sokféle terv felmerült a fürdő építésére vonatkozóan, de végül akkor került sínre a projekt, amikor az önkormányzat vette kézbe a feladatot. Az már sajnos pech volt, hogy éppen a pandémia első hullámának idején készült el a fürdő, így a megnyitásának évében pusztán két hónapon át működhetett. Azonban az első csonka szezon forgalma alapján úgy tűnik, hogy a vendégek részéről van igény a bábolnai fürdőre.

  The post Üzemeltetőt keresnek a bábolnai fürdőhöz appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/uzemeltetot-keresnek-a-babolnai-furdohoz/feed 0
  Ilyen árakkal nyit majd újra a Zalakarosi Fürdő https://termalonline.hu/termal-hirek/ilyen-arakkal-nyit-majd-ujra-a-zalakarosi-furdo https://termalonline.hu/termal-hirek/ilyen-arakkal-nyit-majd-ujra-a-zalakarosi-furdo#respond Sun, 18 Apr 2021 11:00:35 +0000 https://termalonline.hu/?p=35933 Új jegyárstruktúrát vezet be a Zalakarosi Fürdő. Mostantól a strandra, fedett fürdőbe, élményfürdőbe egyaránt érvényes lesz a belépő. Nyugdíjas belépő is váltható lesz.

  The post Ilyen árakkal nyit majd újra a Zalakarosi Fürdő appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Új jegyárstruktúrát vezet be a Zalakarosi Fürdő.

 • Az újranyitástól kezdődően a strandra, fedett fürdőbe, élményfürdőbe egyaránt érvényes lesz a belépő.

 • Bevezetik a kedvezményes árú nyugdíjas belépőjegyeket is.

 • Még márciusban írtunk arról, hogy a majdani újranyitást követően egy új jegyárstruktúrát vezet be a Zalakarosi Fürdő, áttérnek az úgynevezett egyáras megoldásra. Dióhéjban erről annyit érdemes tudni, hogy a nagyobb fürdők az árazás terén alapvetően kétféle irányt szoktak követni. Az egyik megoldás szerint a különféle fürdőegységekbe külön is válthatók belépők.

  Ennek az egyik típusát alkalmazza a hajdúszoboszlói Hungarospa, ahol külön is válthatóak belépők a gyógyfürdőbe, uszodába, élményfürdőbe, nyáron az aquaparkba. Ennek a másik variánsa van például a Kehida Termálban – illetve volt eddig Zalakaroson – amikor különféle, árban egymásra épülő zónákat alakítanak ki.

  A másik megoldás, hogy egy árért minden, vagy legalábbis csaknem minden szolgáltatást megkaphatunk, erre jó példa a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, illetve mostantól a Zalakarosi Fürdő is. Legutóbb még nem tudtuk megírni, hogy a változás Zalakaroson milyen árakat fog jelenteni, azonban ezt időközben már publikálta a termálfürdő.

  Ez alapján lesz egy normál időszakos jegyár, ami a tágan értelmezett főszezonra érvényes, ennek kapcsán a május 15. és szeptember 19. közötti időszakot adták meg. Az ezt követő őszi-téli időszakban majd olcsóbb jegyárak lépnek életbe, kivéve a hosszú hétvégéket és a tanítási szüneteket, amikor visszaáll a normál jegyár.

  Mostantól nem kell majd matekozni, hogy a jegy melyik fürdőegységbe érvényes, ugyanis a belépő ellenében a fedett fürdő, strandfürdő, élményfürdő szolgáltatásait egyaránt igénybe lehet venni. A normál időszakban egy felnőtt napijegy 4800 forintba fog kerülni, ennek a délutáni változatáért pedig 3600 forintot kérnek. 3 év felett és 6 év alatt gyermek jegy váltható 1200 forintért, 18 év alatt pedig diák napijegy 3840 forintért. A 2 felnőtt, 1 diák esetén érvényes családi jegy ára 11 424 forint lesz. A NEAK kezelésekre érkezők medencefürdő jegye 1300 forintba fog kerülni.

  A kedvezményes időszakban, azaz szeptember 20. után – de a hosszú hétvégék és tanítási szünetek kivételével – olcsóbbak lesznek a jegyárak. Így például egy felnőtt belépő majd 3900 forintba kerül, a délutáni jegy 2925 forintba, a családi belépő 9282 forintba, a NEAK-os jegy pedig 900 forintba.

  Ami mindenképpen kedvező változás, hogy nyugdíjas belépő is váltható, eddig ugyanis a nyugdíjasok számára csak időszakos akciók keretében kínáltak olcsóbb belépőket. Az újranyitást követően a nyugdíjas napijegy ára a normál időszakban 3840 forint, a kedvezményes időszakban 3120 forint lesz. A korábban gyógycentrumnak nevezett gyógy- és termálvilág kiegészítő jeggyel vehető majd igénybe, ennek az ára – szezontól függetlenül – 1100 forint, a szaunavilág pedig szintén 1100 forintos kiegészítő jeggyel lesz látogatható.

  A jegyárakkal kapcsolatos minden további részletet megtalál a fürdő honlapján.

  The post Ilyen árakkal nyit majd újra a Zalakarosi Fürdő appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/ilyen-arakkal-nyit-majd-ujra-a-zalakarosi-furdo/feed 0
  Ezek a gyógyvízben leggazdagabb hazai települések https://termalonline.hu/termal-hirek/ezek-a-gyogyvizben-leggazdagabb-hazai-telepulesek https://termalonline.hu/termal-hirek/ezek-a-gyogyvizben-leggazdagabb-hazai-telepulesek#respond Sat, 17 Apr 2021 10:45:59 +0000 https://termalonline.hu/?p=35902 A gyógyvizekben leginkább bővelkedő magyarországi településen összesen 22 darab gyógyvizes forrás található. 55 hazai településen van kettő, vagy több gyógyvizes kút.

  The post Ezek a gyógyvízben leggazdagabb hazai települések appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • A gyógyvizekben leginkább bővelkedő magyarországi településen összesen 22 darab gyógyvizes forrás található.

 • 55 hazai településen van kettő, vagy több gyógyvizes kút.

 • Magyarországon jelenleg a hivatalos nyilvántartás szerint 268 darab gyógyvizet adó kút, illetve forrás található. Ezek egy részét fürdőzéshez, más részét ivókúrákhoz, némelyiket pedig mindkettőhöz használhatják. Ezen felül néhány kihasználatlan gyógyvizes forrásunk/kutunk is akad, de szerencsére ezekből kevés van.

  Fontos tudni, hogy a köznyelv meglehetősen széles értelemben használja a gyógyvíz kifejezést, holott itt egy jogi kategóriáról van szó. Gyógyvíz nem az, amit gyógyhatásúnak gondolunk, hanem az, amit a gyógyhatás szempontjából hivatalosan bevizsgáltattak és az illetékes hivatal lajstromba is vette, mint gyógyvizet. Ráadásul ezeket a minősítéseket időnként meg is kell újítani.

  A gyógyvízzel rendelkező települések döntő többségén egyetlen gyógyvízforrás található. Akad azonban 55 olyan település, ahol legalább kettő minősített gyógyvízzel rendelkeznek. A hazai rekorder településen pedig összesen 22 minősített gyógyvíz tör a felszínre, de erre még visszatérünk később.

  Egész sok település mondhatja el magáról, hogy két gyógyvizes kúttal rendelkezik, ezek a következők: Balmazújváros, Békéscsaba, Bogács, Buzsák, Bükkszék, Cegléd, Cserkeszőlő, Csurgó, Fehérgyarmat, Gárdony, Hajdúnánás, Hódmezővásárhely, Kaba, Kaposvár, Kisújszállás, Lenti, Makó, Marcali, Nagybaracska, Nemesbük, Nyírbátor, Paks, Parádsasvár, Sopron, Szarvas, Szombathely, Tamási, Tiszaújváros, Törökszentmiklós, Zalakaros.

  Három gyógyvizes kút található a következő településeken: Dombóvár, Győr, Gyula, Harkány, Igal, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunmajsa, Kisvárda, Szeged, Tiszakécske.

  Négy gyógyvízzel rendelkezik: Berekfürdő, Eger, Mezőkövesd, Mórahalom, Szolnok, Tiszajenő.

  Hol van a legtöbb gyógyvizes kút/forrás?

  1. Budapest 22
  2. Hévíz 9
  3. Nyíregyháza 8
  3. Sárvár 8
  4. Debrecen 7
  5. Hajdúszoboszló 6
  6. Bük 5
  6. Demjén 5

  Ahogy látható, Budapesten található messze a legtöbb gyógyvízforrás. A fővároson belül egyébként a 11. kerület az éllovas, a 22-ből 9 forrás náluk tör a felszínre. Országos szinten a második helyen Hévíz található, ahol természetesen maga a gyógytó is gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, de azon felül még nyolc kút vize is gyógyvíznek számít.

  Sárvár harmadik helye talán nem is meglepő, viszont látatlanban nem gondoltuk volna, hogy Nyíregyháza ennyire sok gyógyvizes kúttal rendelkezik. A nyolcból egyébként négy található a megyeszékhely sóstógyógyfürdői településrészén. Debrecen is nagyon jól áll a gyógyvizek terén, hiszen hét minősített kútjuk van, ezzel még Hajdúszoboszlót is megelőzik, ahol hat darab gyógyvizes kút található.

  Öt-öt gyógyvizet mondhat magáénak Bük/Bükfürdő, illetve Demjén. Az előbbi a nagy múltra visszatekintő gyógyvizes üdülőhelyek közé tartozik, az már érdekesebb, hogy Demjénben is ennyire sok gyógyvizes kút van, hiszen néhány év alatt léptek elő a népszerű fürdőhelyek közé.

  The post Ezek a gyógyvízben leggazdagabb hazai települések appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/ezek-a-gyogyvizben-leggazdagabb-hazai-telepulesek/feed 0
  Állami kézben a Hévíz-Balaton Airport https://termalonline.hu/termal-hirek/allami-kezben-a-heviz-balaton-airport https://termalonline.hu/termal-hirek/allami-kezben-a-heviz-balaton-airport#respond Fri, 16 Apr 2021 14:00:05 +0000 https://termalonline.hu/?p=35896 Újra állami tulajdon a Hévíz-Balaton Airport, miután a területén lévő ingatlanok is a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe kerültek. A repülőtér lesz a Nyugat kapuja, amely a felújítás után európai színvonalú, korszerű légikikötőként működhet.

  The post Állami kézben a Hévíz-Balaton Airport appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Újra állami tulajdon a Hévíz-Balaton Airport, miután a területén lévő ingatlanok is a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe kerültek.

 • A repülőtér lesz a Nyugat kapuja, amely a felújítás után európai színvonalú, korszerű légikikötőként működhet.

 • 2021. április 1-jétől újra állami tulajdonban van a Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtér, miután a novemberben megszerzett 90 százalékos részesedés után most a terminál és egyéb épületek is állami kézbe kerültek. Hamarosan elkezdődhetnek az európai színvonalú fejlesztések, amelyek soha nem látott minőségi szintugrást eredményezhetnek a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint.

  A sármelléki repülőtér lesz a Nyugat kapuja, magas színvonalú működése elengedhetetlen a térség nemzetközi versenyképességéhez. A közvetlen légiösszeköttetés révén még több külföldi vendég érkezhet, ráadásul a szezonalitás további csökkenése is várható.

  A Hévíz-Balaton Repülőtér korábban már bizonyított, nagy számú menetrend szerinti járatot fogadott például Londonból, Frankfurtól, Düsseldorfból, Moszkvából, illetve charter járatokat Németországból és Oroszországból. Legkiemelkedőbb évében csaknem 120 ezer érkező és induló utast szolgált ki. A mostani fejlesztésekkel és a kapacitások bővítésével ez a szám tovább növelhető.

  A fejlesztések első ütemében az utasforgalmi terminálépületek újulnak majd meg, amelyek így még több repülőgép egyidejű fogadására és indítására lesznek képesek. A rekonstrukció során kiemelt figyelmet fordítunk a repülésbiztonságra és az utasok európai színvonalú kiszolgálására, kiemelt cél a Balaton turizmusát segítő, menetrend szerinti járatok indítása is.

  Sundair Hévíz-Balaton Airport

  Illusztráció: Baladincz Bendegúz tavaly nyári felvétele

  The post Állami kézben a Hévíz-Balaton Airport appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/allami-kezben-a-heviz-balaton-airport/feed 0
  Megújult arculattal várja az újranyitást Hévíz https://termalonline.hu/termal-hirek/megujult-arculattal-varja-az-ujranyitast-heviz https://termalonline.hu/termal-hirek/megujult-arculattal-varja-az-ujranyitast-heviz#respond Thu, 15 Apr 2021 08:27:39 +0000 https://termalonline.hu/?p=35876 A fiatalabb, családos vendégkörre is számító településként modernebb, fiatalosabb logóval és arculattal várja az újranyitást Hévíz - tájékoztatta a város turisztikai szervezete szerdán az MTI-t.

  The post Megújult arculattal várja az újranyitást Hévíz appeared first on Termál Online.

  ]]>
  A fiatalabb, családos vendégkörre is számító településként modernebb, fiatalosabb logóval és arculattal várja az újranyitást Hévíz – tájékoztatta a város turisztikai szervezete szerdán az MTI-t.

  A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. közleménye szerint a turizmust sújtó nehéz időszakot a város a kommunikáció megújítására használta fel, amihez a sokéves szakmai tapasztalat mellett egy kreatív ügynökséget is segítségül hívott. Az évtizedek óta jelképként használt tavirózsát a szirmokat alkotó kékeszöld vízcseppekből rajzolták újra, amivel a tó és az azt körülvevő természeti környezet összefonódását jelképezik, utalva arra, hogy Hévíz a tavon túl is számtalan programlehetőséget kínál egész évben.

  Az új turisztikai stratégiában nagyobb hangsúlyt kap a természet adta lehetőségeket kihasználó fitt életszemlélet, a “négyévszakosság”, az élménygarancia, valamint a szabadidős és sportolási lehetőségek kiemelése. A város megújult kommunikációjában az eddig megszokott egészségturisztikai üzenetek mellett kiemelt jelentőséget kapott a “lelassulás” és a személyre szabott programkínálat is.

  Pálffy Tamás, a turisztikai szervezet ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: szeretnék, ha Hévíz és környéke a fiatalabb generációk, az aktív középkorúak számára is a belföldi turizmus egyik legvonzóbb úti céljaként lenne ismert, de nem feledkeznek meg az idősebb generációk igényeiről sem.

  (MTI)

  Korábbi, de szintén az üdülőhelyhez kapcsolódó hír, hogy Hévízen megújul a Schulhof sétány és a tó parkja. Erről ide kattintva olvashat további információkat.

  Hévíz arculat megújulás

  The post Megújult arculattal várja az újranyitást Hévíz appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/megujult-arculattal-varja-az-ujranyitast-heviz/feed 0
  Óvatos fürdőnyitás Szlovákiában https://termalonline.hu/termal-hirek/ovatos-furdonyitas-szlovakiaban https://termalonline.hu/termal-hirek/ovatos-furdonyitas-szlovakiaban#respond Wed, 14 Apr 2021 08:04:48 +0000 https://termalonline.hu/?p=35855 Április 19-től több területre vonatkozó lazítások lépnek életbe Szlovákiában, ami érinti a szállodákat, fürdőket is. Negatív teszt kell és csak egy medencetípust nyitnak meg, azt is jelentős létszámkorláttal.

  The post Óvatos fürdőnyitás Szlovákiában appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Április 19-től több területre vonatkozó lazítások lépnek életbe Szlovákiában, ami érinti a szállodákat, fürdőket is.

 • Negatív tesztre van szükség és csak egy medencetípust nyitnak meg, azt is jelentős létszámkorláttal.

 • Tavaly október 15. óta kötelezően zárva tartanak Szlovákiában az uszodák, termálfürdők, wellness központok. A gyógyfürdők ez alól kivételt jelentenek, ott gyógyászati kezeléseket igénybe lehet venni. Sőt, néhány szlovákiai gyógyfürdő poszt-Covid kúrákat is kínál a koronavírus-fertőzésen átesettek számára.

  Jövő héttől, egészen pontosan április 19-től kezdődően több területet is érintő enyhítéseket jelentettek be Szlovákiában. A Parameter.sk összefoglalója szerint – többek között – ezek közé fog tartozni, hogy megnyithatnak a hotelek és a panziók. Azonban egy szobában csak a közös háztartásban élők tartózkodhatnak, legfeljebb csak két felnőtt. Ezen felül negatív Covid-teszttel is rendelkezniük kell. Ugyanakkor a szállodák éttermei nem nyithatnak meg.

  A negatív koronavírus-teszt egyébként kulcseleme a szlovák lazításnak, mert például a lakóhelyen kívüli járásokat érintő túrázáshoz, a templomlátogatáshoz, kültéri sportoláshoz, állatkertek, múzeumok látogatásához is kikötik a teszt meglétét. Ezen felül a fürdőlátogatásokhoz is kötelező lesz egy negatív koronavírus-teszt. Ennek kapcsán azt írják, hogy a “fürdők megnyithatnak – legfeljebb 6 személy számára”.

  Megnéztük az ezzel kapcsolatos eredeti, szlovák nyelvű híreket és ezek alapján nyilván nem arról lesz szó, hogy egy fürdőkomplexumban pusztán hat ember lézenghet. Itt a konkrétan “bazény” szót használják, azaz kifejezetten az úszómedencékre vonatkozó enyhítésről van szó. Magyarán egy úszómedencében egyszerre csak hatan tartózkodhatnak és nekik is negatív teszttel kell rendelkezniük. Egyelőre tehát csak egy medencefajta lesz elérhető és az is jelentős létszámkorláttal.

  The post Óvatos fürdőnyitás Szlovákiában appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/ovatos-furdonyitas-szlovakiaban/feed 0
  Örök fürdőzés – gyerektábor-ajánló https://termalonline.hu/programajanlo/orok-furdozes-gyerektabor-ajanlo https://termalonline.hu/programajanlo/orok-furdozes-gyerektabor-ajanlo#respond Wed, 14 Apr 2021 07:17:47 +0000 https://termalonline.hu/?p=35850 Sokan kedvelik a hegyvidéki túrákat, ám a legtöbben olyan üdülőhelyet választanak, ahol elérhető közelségben van bármilyen vízpart vagy fürdő.

  The post Örök fürdőzés – gyerektábor-ajánló appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • A szeszélyes áprilisi időjárás ellenére biztosak lehetünk abban, hogy eljön a nyár és vele együtt a nyaralás.

 • A családok igényei sokfélék: vannak, akik a városlátogatásokat, mások a falusi turizmust részesítik előnyben.

 • Sokan kedvelik a hegyvidéki túrákat, ám a legtöbben olyan üdülőhelyet választanak, ahol elérhető közelségben van bármilyen vízpart vagy fürdő.

 • A családi nyaralás elengedhetetlen programja a fürdőzés. Magyarország bővelkedik termálvizekben, és ezt a turizmus minden szereplője igyekszik kihasználni. Sorra újítják fel a fürdőket. Az öltözők, közösségi terek és medencék renoválása mellett helyet kapnak új funkciók és szolgáltatások is.

  A wellnessrészleg, a szaunavilág, a masszázs és az egyéb szolgáltatások ma már nem hiányozhatnak egyetlen létesítményből sem. Ahol lehetőség van rá, csúszdaparkot és gyermekmedencéket alakítanak ki. A pancsolókat a legkisebbek élvezhetik.

  Egyszerű, de nagyszerű

  Nemcsak a korszerű fürdők, hanem a vízpartok is felüdülést nyújthatnak a kánikulában. A Balaton és a Tiszta-tó mellett, nagy folyóinknál is rengeteg homokos partot találhatunk. A fizetős fürdőhelyek jobb infrastruktúrával rendelkeznek. Az alapszolgáltatáson kívül (öltözők, mosdó), akár büfét és csónakkölcsönzőt is igénybe vehetünk. A természetes vizek és friss levegő merőben más élményt nyújtanak, mint egy beltéri medence.

  Táborok akkor…

  A családi vakáció után felmerül a kérdés, mit csináljon a gyerek a szünidő fennmaradó részében. Jó megoldás lehet egy nyári tábor. Ha „táborra” gondolunk, legtöbbünknek a balatoni nyarak jutnak eszébe. A törölközőt a vállunkra vetve, papucsban vonultunk a strandra, és egy labda elég volt az egész napos mókához. Ebédre megfelelt egy fagyi, egy lángos vagy a hűtőtáskából előkerült szendvics.

  …és most

  A XXI. századra megváltoztak mind a szülők, mind a gyerekek igényei. A fürdőzés továbbra is fontos része a kikapcsolódásnak, de már nem lehet ez az egyetlen program. A szaktáborok térhódítása megállíthatatlan. Továbbra is a legkedveltebb az idegen nyelv és a számítástechnika. A művészeti táborok is igen népszerűek: a képzőművészetet, színjátszást és a fotózást választják a legtöbben. Az örökmozgókat várják a foci- és az úszótáborok, azonban a keleti harcművészeteket tanító táborokból sincs hiány.

  Valamirevaló táborszervező csak ott választ helyszínt, ahol elérhető valamilyen vízpart vagy fürdő. Akármilyen magas a tábor témájának szakmai színvonala, strandolás nélkül elképzelhetetlen a vakáció. A PEOPLE TEAM 2005 óta tartja 7–17 éveseknek szóló táborait Kecskeméten. 10 témacsomagból és 30 szekció közül lehet választani. A délelőttök a szakfoglalkozásokkal telnek, délutánonként a tábor lakói rendszeres vendégei a kecskeméti fürdőkomplexumnak. Csúszdapark, sekély és mély medencék várják a táborozókat. A strandon is folytatódnak a táborban megszokott izgalmas programok: az animátorok vízi vetélkedőket, úszóversenyeket szerveznek.

  People team tábor

  The post Örök fürdőzés – gyerektábor-ajánló appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/programajanlo/orok-furdozes-gyerektabor-ajanlo/feed 0
  Újraindulnak a fürdőgyógyászati kezelések Budapesten és Hajdúszoboszlón https://termalonline.hu/termal-hirek/ujraindulnak-a-furdogyogyaszati-kezelesek-budapesten-es-hajduszoboszlon https://termalonline.hu/termal-hirek/ujraindulnak-a-furdogyogyaszati-kezelesek-budapesten-es-hajduszoboszlon#respond Mon, 12 Apr 2021 16:25:51 +0000 https://termalonline.hu/?p=35807 Négy fővárosi gyógyfürdőben ismét elérhetőek lesznek a fürdőgyógyászati kezelések. Gyógyvizes medencefürdőre azonban továbbra sincs lehetőség.

  The post Újraindulnak a fürdőgyógyászati kezelések Budapesten és Hajdúszoboszlón appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Négy fővárosi gyógyfürdőben ismét elérhetőek lesznek a fürdőgyógyászati kezelések.

 • Hajdúszoboszlón is újraindul a gyógyászat.

 • Gyógyvizes medencefürdőre azonban továbbra sincs lehetőség.

 • Idén egyszer már beharangozta a fürdőgyógyászati kezelések újraindítását a Budapest Gyógyfürdői Zrt. Február végén ugyanis azt közölték, hogy négy fürdőben ismét elérhetők lesznek a kezelések március 16-tól. Azonban a járványhelyzet súlyosbodása miatt ezt március elején lefújták.

  A Budapest Gyógyfürdői Zrt. mai bejelentése szerint viszont jövő héttől, egészen pontosan április 19-től elindulnak a fürdőkezelések – remélhetőleg most már valóban. A korábbi tervhez hasonlóan a kezelések négy gyógyfürdőben, a Széchenyiben, a Lukácsban, a Paskálban és a Pesterzsébeti fürdőben lesznek újból elérhetők.

  A fürdők gyógyászati részlegén az orvosi beutalóval igénybe vehető kúrákat lehet felvenni: az orvosi gyógymasszázst, a vízalatti vízsugármasszázst, az iszappakolást, a szénsavfürdőt, valamint – a Széchenyiben és a Lukácsban – a gyógytornát és a fizikoterápiás kezeléseket. A hatályos szabályozás értelmében azonban gyógyvizes medencefürdőre továbbra sincs mód. A kezelések mindegyik fürdőben hétköznap és előzetes időpont-egyeztetéssel vehetők igénybe.

  Továbbra is igaz, hogy a fürdők alapesetben nem látogathatók, viszont a fürdőgyógyászati kezelések kivételt jelentenek. Azonban ez nem azt jelenti, hogy országszerte minden gyógyfürdő gyógyászati részlege nyitva lenne (itt gyűjtöttük össze a nyitva tartókat). Szerencsére azonban máshol is bejelentettek már hasonló újranyitást. Például mától újra elérhetők Hévízen a Festetics Fürdőház terápiás részlegének egyes szolgáltatásai. A hajdúszoboszlói Hungarospa fürdő kedvelőinek pedig jó hír, hogy a gyógyászati szolgáltatások ott is újból elérhetők lesznek április 19-től.

  Széchenyi gyógyászat kádfürdő

  The post Újraindulnak a fürdőgyógyászati kezelések Budapesten és Hajdúszoboszlón appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/ujraindulnak-a-furdogyogyaszati-kezelesek-budapesten-es-hajduszoboszlon/feed 0
  A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet az újranyitás után? https://termalonline.hu/wellness-hirek/jon-a-belfoldi-turizmus-legerosebb-idoszaka https://termalonline.hu/wellness-hirek/jon-a-belfoldi-turizmus-legerosebb-idoszaka#respond Mon, 12 Apr 2021 07:19:38 +0000 https://termalonline.hu/?p=35793 A válaszadók 71,7 százaléka tervez utazni 2021-ben a TÁRKI és az Everguest felmérése szerint. Háromból két ember belföldön szeretne kikapcsolódni idén: sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest.

  The post A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet az újranyitás után? appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • A válaszadók 71,7 százaléka tervez utazást 2021-ben a TÁRKI és az Everguest felmérése szerint.

 • Háromból két ember belföldön szeretne kikapcsolódni idén: sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest.

 • Budapest egyik fő vonzerejét jelenthetik a termálfürdők.

 • Az Everguest turisztikai tanácsadó cég megbízásából készített felmérést a TÁRKI. A kikapcsolódás céljából utazó felnőtt magyar lakosság utazási szokásairól szóló reprezentatív kutatásban olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt két évben részt vettek legalább egy alkalommal többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson.

  A válaszadók 71,7 százaléka tervez utazni 2021-ben a koronavírus-járvány visszaszorulása esetén: 10,7 százalék külföldre, 40,2 százalék belföldre, 20,8 százalék pedig külföldre és belföldre is utazna nyaralási célból úgy, hogy legalább egy éjszakát távol tölt az otthonától. Ezzel szemben 18,4 százalék határozottan nem szeretne utazni, 9,8 százalék bizonytalan a kérdésben.

  A megkérdezettek több, mint harmada (34,2 százaléka) a koronavírus-járvány időszakában úgy döntött, hogy nem utazik. Ennek a döntésnek az elsődleges oka a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, vagyis a válaszadók szerettek volna utazni, de ez nem volt lehetséges. 29,4 százalék a járványtól való félelem és nem az utazási korlátozások miatt nem utazott, további 18 százalék pénzügyi megfontolásból, 3,6 százalék pedig időhiány miatt döntött az otthonmaradás mellett.

  Számos érdekesség mellett, a kutatásból az is kiderült, hogy a magyar vendégek számára fontos mások véleménye és szívesebben utaznak olyan helyekre, ahol a korábbi értékeléseket megválaszolják.

  A belföldi turizmus valaha volt legerősebb időszaka jöhet

  „A belföldi turizmus előtt kiváló lehetőség áll, ugyanis már lesznek védettséggel rendelkező külföldi vendégek, de még sokan lesznek, akik idén itthon maradnak. A hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a megtakarításaikat felhalmozó magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásuk során. A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget fog nyújtani.” – mondta Belán Miklós, az Everguest ügyvezető igazgatója.

  A balatoni utazási kedv nagyon magas: 67,1 százalék ellátogatna idén a tóhoz.

  „Balaton óriási népszerűségnek örvend és hasonló telítettségre és még magasabb árakra lehet számítani, mint tavaly ugyanekkor. Érdemes minél korábban lefoglalni idei nyaralásunkat, hiszen az árak csak emelkedni fognak” – tanácsolta a szakember.

  Minden 5. magyar utazó meglátogatná Budapestet

  A kutatásban kiemelt fókuszt kapott Budapest, mint az a város, amely a legnagyobb károkat szenvedte el az elmaradó vendégek miatt. A Budapestre érkező turisták 89 százaléka általában külföldi, 11 százaléka pedig belföldi vendég. A pandémia hatására az elmúlt több, mint egy évben padlóra kerültek a fővárosi vendéglátóhelyek, idén azonban pozitív változás következhet be – véli a szakember.

  A turisztikai tanácsadó cég megbízásából készült felmérés válaszadói leginkább kulturális programokra (mozi, színház, kulturális örökség, komolyzenei koncert) és gasztronómiára költenek: 36,1-36,5 százalék jelölte meg ezeket a válaszlehetőségeket.

  „A budapesti turizmust és vendéglátást tekintve soha vissza nem térő alkalom van előttünk a belföldi vendégkör megszólítására. A kutatás rávilágít, hogy a jelenlegi helyzetben majdnem minden ötödik magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódás céljából és további majdnem 20 százalékot lehetne motiválni ugyanerre, ha megfelelő rendezvények és kulturális programok lennének szervezve. Ez azt jelenti, hogy akár több mint egymillió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest, ehhez viszont a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése szükséges” – mondta Belán Miklós.

  Kulturális programokra és kommunikációra van szükség

  „Hozzávetőlegesen háromból két ember jelölte azt, hogy kulturális programok miatt utazna legszívesebben Budapestre. Második helyen szerepeltek a fürdők és harmadik helyen a gasztronómia. Azok közül, akik nem terveznek Budapesten nyaralni idén, több mint 30 százaléknyian jelölték meg válaszul azt, hogy megfelelő kulturális programok mégis arra motiválnák őket, hogy Budapestre jöjjenek kikapcsolódni. Így összességében kijelenthetjük, hogy a legfontosabb teendő most a megfelelő programok megtervezése kivitelezése és nagy horderejű kommunikálása lenne a legcélravezetőbb eszköz a fővárosi turizmus erősítéséhez” – nyilatkozta Belán Miklós, az Everguest alapítója.

  Csökkenő árak a fővárosban

  A szakember szerint minden bizonnyal lesz változás a budapesti árak tekintetében. A Covid miatti hosszan tartó lezárások, sajnos végleges bezárásra kényszerítettek több szállodát és éttermet is, ami a kínálat csökkenését eredményezi. Ugyanakkor a szállodáknak és vendéglátóhelyeknek muszáj alkalmazkodniuk a kereslethez, ami a szűkebb külföldi vendégkör miatt alacsonyabb lesz. Ez az árak csökkenését eredményezi.

  „A szálláshelyeknek is alkalmazkodniuk kell a változó kereslethez és jó ár-érték arányú ajánlatokkal kell előrukkolniuk. Látunk remek külföldi példákat is. Bécs például egységes áron kínálja szálláshelyeit a belföldi vendégkör számára, míg Oroszországban megtérítik a belföldi utazási költségek 20 százalékát” – emlékeztetett Belán Miklós.

  Budapest vendégkörének jelentős része külföldiekből áll, így a belföldi vendégkör a korábbi forgalmat nem pótolhatja, ugyanakkor megfelelő intézkedések bevezetésével elengedő lehet ahhoz, hogy újrainduljon a fővárosi turizmus és az utazókra épülő szolgáltató és vendéglátószektor.

  „Csodás lenne megtapasztalni, ahogy az állami és privátszektor összefogásával, a magyarok tenniakarásával, országunk fővárosának népszerűsítésével, magyar önerőből indítjuk újra Budapest turizmusát. Ehhez viszont cselekednünk kell” – zárta Belán Miklós.

  The post A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet az újranyitás után? appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/wellness-hirek/jon-a-belfoldi-turizmus-legerosebb-idoszaka/feed 0