Termál Online https://termalonline.hu Fürdők, termálfürdők, gyógyfürdők Sun, 07 Mar 2021 19:06:35 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.2 Új főigazgató Hévízen https://termalonline.hu/termal-hirek/uj-foigazgato-hevizen https://termalonline.hu/termal-hirek/uj-foigazgato-hevizen#respond Mon, 08 Mar 2021 03:10:48 +0000 https://termalonline.hu/?p=34511 Az eddigi megbízott főigazgató vette át a hévízi kórház vezetését. Szeretne nagyobb figyelmet fordítani a fiatalok és a középkorúak egészségügyi problémáira. Ennek keretében már új szolgáltatást is bevezettek.

The post Új főigazgató Hévízen appeared first on Termál Online.

]]>
 • Az eddigi megbízott főigazgató vette át a hévízi kórház vezetését.

 • Szeretne nagyobb figyelmet fordítani a fiatalok és a középkorúak egészségügyi problémáira.

 • Ennek keretében már új szolgáltatást is bevezettek.

 • Február elseje óta dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna tölti be a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatói posztját. Az intézmény korábbi főigazgatója, dr. Kvarda Attila tavaly kora ősszel, egészségi okokból lemondott, azóta dr. Mándó Zsuzsanna megbízott főigazgatóként vezette a kórházat.

  A reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs szakképesítéssel is rendelkező új főigazgató 2001 óta dolgozik a hévízi kórházban, 2011 óta orvosigazgatóként. A kórház új orvosigazgatójává dr. Aradvári Lászlót nevezték ki.

  A főigazgató a Hévízi Televíziónak elmondta, hogy a jövőben több figyelmet fordítanának a fiatalok és a középkorúak egészségügyi problémáira, ennek keretében pedig új szolgáltatásokkal bővítik az intézmény kínálatát. Ezek közé tartozik – és már el is indult – a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása, ami tartási rendellenességek esetén vehető igénybe. Ezen felül a későbbiekben gyerekek és felnőttek számára is szerveznének úszásoktatást.

  A kórházban a jelenlegi járványhelyzetben is működik a járó- és a fekvőbeteg ellátás. A járóbetegek jelenleg ugyan a Hévízi Tófürdőt nem használhatják (tehát a gyógytóban nem úszhatnak), azonban kádfürdős formában lehetőség van a gyógyvizes fürdőzésre. Ezen felül most még nincs ugyan csoportos víz alatti gyógytorna és súlyfürdő, de az egyéb kezelések mind rendelkezésre állnak.

  Hévízgyógyfürdő reumakórház

  The post Új főigazgató Hévízen appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/uj-foigazgato-hevizen/feed 0
  A dunaszerdahelyi termálfürdő lassan feléli tartalékait https://termalonline.hu/termal-hirek/a-dunaszerdahelyi-termalfurdo-lassan-feleli-tartalekait https://termalonline.hu/termal-hirek/a-dunaszerdahelyi-termalfurdo-lassan-feleli-tartalekait#respond Sun, 07 Mar 2021 09:59:30 +0000 https://termalonline.hu/?p=34493 Hiába halmoztak fel az elmúlt években jelentős...

  The post A dunaszerdahelyi termálfürdő lassan feléli tartalékait appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Hiába halmoztak fel az elmúlt években jelentős anyagi tartalékot, lassan már ennek is a végére ér a Thermalpark fürdő.

 • Azt remélik, hogy nyárra már újból megnyithatnak.

 • A szlovákiai Dunaszerdahelyen működő Thermalpark fürdő a 2020 előtti években folyamatosan növekvő vendégforgalomról számolhatott be. Ennek köszönhetően számos fejlesztést is megvalósítottak. Ezek közé tartozott, hogy felújították a szállodájukat, az egyik nagy strandmedencéjüket, az elmúlt évben pedig fürdőzésre is alkalmassá tették az eddig csak vízibiciklizéshez használt tavukat.

  A koronavírus-járvány miatt a szlovákiai fürdők az elmúlt egy évben hosszabb ideig tartottak zárva, mint a magyarországi társaik. 2020. március 13-án kötelezően be kellett zárni az összes szlovák termálfürdőt, uszodát. A nyitásra is csak június 3-tól kezdődően kerülhetett sor, az őszi újabb zárás pedig a magyarországinál közel egy hónappal korábban – október 15-én – kezdődött. Ez azt jelenti, hogy már közel öt hónapja nem fogadhatnak vendégeket.

  A Dunaszerdahelyi Városi Televízió tudósítása szerint a Thermalpark fürdő ugyan az elmúlt években jelentős tartalékokat halmozott fel, azonban a jelenlegi helyzetben már kezdenek ennek a végére érni. Somogyi Gábor, a fürdőt működtető társaság igazgatója a helyi televíziónak elmondta, hogy a korábbi években felvett hiteleik törlesztése egyelőre folyamatos, azonban most már el kell gondolkodniuk azon, hogy halasztást kérjenek.

  Mindezek ellenére eddig egyetlen alkalmazottat sem bocsátottak el, amit az tett lehetővé, hogy támogatást kapnak a munkahelyek megtartására, bár ez nem fedezi teljes egészében a költségeiket. Ezen felül még a kiesett bevételeik után számíthatnak némi állami segítségre. Az ezzel kapcsolatos igényüket már befogadták, de ez alapján csak az október végéig terjedő időszakban elmaradt bevételeik után kaphatnak némi forrást. Ráadásul ez sem lesz nagy összeg, hiszen a bevételkiesésüknek maximum a tíz százalékát téríti meg a szlovák állam.

  Hamarosan a november és január között kiesett bevételeik után is kérhet kompenzációt a fürdő, viszont a szlovákiai idegenforgalomban is olyan mértékű a visszaesés, hogy félő, az erre elkülönített 100 millió euró már idejekorán elfogy.

  Dunaszerdahely fedett fürdőA dunaszerdahelyi termálfürdőben az elmúlt időszakban kisebb felújításokat végeztek, a napokban pedig elkezdték a a főbejárat előtti terület modernizálását. A fürdő vezetője abban bízik, hogy a nyári szezonra azért már megnyithatnak.

  The post A dunaszerdahelyi termálfürdő lassan feléli tartalékait appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/a-dunaszerdahelyi-termalfurdo-lassan-feleli-tartalekait/feed 0
  Mire számíthatunk most a fürdők nyitása terén? https://termalonline.hu/termal-hirek/mire-szamithatunk-most-a-furdok-nyitasa-teren https://termalonline.hu/termal-hirek/mire-szamithatunk-most-a-furdok-nyitasa-teren#respond Sat, 06 Mar 2021 09:26:22 +0000 https://termalonline.hu/?p=34481 Folyamatosan tolódik az az időszak, amikor a fürdők nyitása várható. Március 22-ig semmiképpen nem lesz ezen a téren lazítás, de igazából hónap végi nyitásra se nagyon számítsunk.

  The post Mire számíthatunk most a fürdők nyitása terén? appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Folyamatosan tolódik az az időszak, amikor a fürdők nyitása várható.

 • Március 22-ig semmiképpen nem lesz ezen a téren lazítás, de igazából hónap végi nyitásra se nagyon számítsunk.

 • Most úgy tűnik, hogy a fürdőgyógyászatok tovább üzemelhetnek.

 • Tavaly november 11. óta a közfürdők, uszodák a nagyközönség számára zárva tartanak. Azóta a fürdőkben csak az ott dolgozók, valamint a gyógyfürdők esetében a gyógykezelésre érkezők, illetve az uszodákban a sportolók tartózkodhatnak. Bár november elején még voltak olyan remények, hogy év végére jöhet némi lazítás, erre a járványügyi adatok alakulása miatt nem volt mód. Azóta hol egy hónappal, hol két-három héttel tovább tolódott a jelenlegi rendeletek hatálya, ezzel együtt a fürdők zárvatartása is.

  A fürdők nyitása/zárása terén legutóbb arról írhattunk, hogy március 15-ig mindenképpen fennmaradnak a korlátozások. A Magyar Közlönyben ennek kapcsán már március 16. szerepelt – nem mintha az a plusz egy nap sokat számítana. A március 8-tól életbelépő további szigorítások pedig március 22-ig tartanak, így a fürdők addig biztosan nem látogathatók.

  Ugyanakkor, ahogy igazából eddig sem volt sanszos egy március második felében történő nagyarányú lazítás, úgy most végképp nem érdemes erre számítani. Magyarán márciusban aligha lesz olyan jellegű enyhítés a szabályokon, hogy a fürdők is megnyithassanak. Illetve azzal érdemes kalkulálni, hogy ilyen hosszú zárvatartási időszak után azért nem egyik napról a másikra történik majd a nyitás, ennek kapcsán a Magyar Fürdőszövetség is legalább 2 hetes időszakkal kalkulál. Mindezek fényében a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak valamikor áprilisban várható nyitás, de ez tényleg egy derűlátó verzió.

  Aki valamilyen egészségügyi problémáját szeretné kezelni, annak jó hír, hogy most úgy tűnik, a fürdőgyógyászatok működését nem érinti a március 8-tól hatályos szigorítás. A kevésbé jó hír számukra, hogy ettől függetlenül néhány gyógyfürdő a jelenlegi helyzetben a gyógyászat ideiglenes bezárásáról döntött, valamint volt ahol az újranyitást halasztották el. A nyitva tartó gyógyászatokon a maszkhasználat továbbra is kötelező, valamint a kezelések közül a gyógyvizes gyógymedence (Hévízen a Tófürdő használata) nem biztosítható.

  fürdők medence úszómedenceTovábbra sincs abban változás, hogy a szállodákban turisták nem, csak oktatási, illetve üzleti céllal érkező utazók szállhatnak meg. Az uszodák pedig sportolókat továbbra is fogadhatnak.

  The post Mire számíthatunk most a fürdők nyitása terén? appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/mire-szamithatunk-most-a-furdok-nyitasa-teren/feed 0
  Mi lesz most a fürdőgyógyászatokkal? https://termalonline.hu/gyogykezelesek/mi-lesz-most-a-furdogyogyaszatokkal https://termalonline.hu/gyogykezelesek/mi-lesz-most-a-furdogyogyaszatokkal#comments Fri, 05 Mar 2021 20:31:41 +0000 https://termalonline.hu/?p=34470 Megnéztük, hogy a március 8-tól életbelépő járványügyi szigorítások miként befolyásolják a nyitva tartó fürdőgyógyászatok működését.

  The post Mi lesz most a fürdőgyógyászatokkal? appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Megnéztük, hogy a március 8-tól életbelépő járványügyi szigorítások miként befolyásolják a nyitva tartó fürdőgyógyászatok működését.

 • Van jó és rossz hírünk is azoknak, akik mostanában vennének igénybe ilyen kezeléseket.

 • Ahogy azt már jó néhány hónapja megszokhattuk, a közfürdők, uszodák nem fogadhatnak vendégeket. Két kivétel van. Egyrészt a gyógyfürdők fürdőgyógyászati egységei üzemelhetnek. Annyi megkötéssel, hogy a kezelések között nem szerepelhet a gyógyvizes medencefürdő, illetve Hévízen a Tófürdő használata. Másrészt a sportolók az uszodákban folytathatják az edzéseiket.

  A járványhelyzet súlyosbodása miatt március 5-én kihirdetett és március 8-tól életbelépő kormányrendeletek alapján az eddigi gyakorlatban nem lesz változás. A közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatások, valamint a magánegészségügyi szolgáltatások is tovább folytathatók. Ezen felül az uszodákat is látogathatják edzés céljából a sportolók.

  Ettől függetlenül néhány gyógyfürdő a fürdőgyógyászati kezelések felfüggesztéséről döntött. Ahogy tegnap írtuk, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. négy fürdőgyógyászatot nyitott volna meg március 16-án, azonban ezt legalább március 22-ig elhalasztották. Ezen felül a januárban megnyitott két fővárosi ivókutat is bezárják legalább két hétre.

  A mai nap folyamán derült ki, hogy március 8-tól nem látogatható Hévízen a Festetics Fürdőház terápiás részlege, pedig nemrég nyitották újra. Két hétre bezár a komáromi Brigetio Gyógyfürdő gyógyászati részlege, valamint március 8-tól zárva tart a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdő gyógyászata.

  víz alatti gyógytornaNem kizárható, hogy más gyógyfürdők is a fentiekhez hasonló döntéseket hoznak. Ezért, aki a következő két hétben tervezi valamelyik nyitva tartó fürdőgyógyászat felkeresését, az mindenképpen tájékozódjon az adott helyen, tehát a fürdő weboldalán, Facebook oldalán, vagy akár telefonon is.

  The post Mi lesz most a fürdőgyógyászatokkal? appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/gyogykezelesek/mi-lesz-most-a-furdogyogyaszatokkal/feed 1
  Budapesti fürdőgyógyászatok: mégsem nyitnak március 16-án https://termalonline.hu/termal-hirek/budapesti-furdogyogyaszatok-megsem-nyitnak-marcius-16-an https://termalonline.hu/termal-hirek/budapesti-furdogyogyaszatok-megsem-nyitnak-marcius-16-an#comments Thu, 04 Mar 2021 21:11:06 +0000 https://termalonline.hu/?p=34458 Elhalasztják a március 16-ra beharangozott nyitást.

  The post Budapesti fürdőgyógyászatok: mégsem nyitnak március 16-án appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Elhalasztják a március 16-ra beharangozott nyitást a gyógyászati részlegek esetében.

 • A következő két hétre a korábban megnyitott fővárosi ivókutakat is bezárják.

 • Múlt héten jelentették be, hogy március 16-án négy fővárosi gyógyfürdőben megnyitják a gyógyászati részlegeket. Ez a Lukács, a Paskál, a Pesterzsébeti és a Széchenyi fürdők gyógyászatára vonatkozott. A járványhelyzet romlása kapcsán ma beharangozott, március 8-tól érvénybe lépő korlátozások miatt viszont a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bejelentette, hogy elhalasztja a nyitást. A fürdőgyógyászati kezelések így március 22-ig biztosan nem vehetők igénybe.

  A társaság januárban megnyitotta két ivókútját. A Rudas Gyógyfürdőnél lévő ivókút kedden és csütörtökön 10 és 14 óra között, a Lukács Gyógyfürdő ivókútja pedig szerdán és pénteken 11 és 18 óra között várta a vendégeket. Azonban március 8. és 22. között mindkét ivókutat bezárják. Aki fürge, az pénteken a Lukács ivókútjánál még vásárolhat gyógyvizet.

  Jelenleg (csütörtök este) még nem ismert, hogy egészen pontosan milyen szövegű rendelet lép életbe a jövő héttől. Így még azt sem tudni, hogy lesz-e bármilyen korlátozás a jelenleg is üzemelő fürdőgyógyászatokra vonatkozóan. Amennyiben nem lesz korlátozás, akkor is elképzelhető, hogy egyes helyeken – a budapesti példához hasonlóan – időlegesen bezárnak. Emiatt, aki a következő két hétben fürdőgyógyászati ellátást venne igénybe, mindenképpen figyelje a híreket és/vagy tájékozódjon a fürdők honlapján.

  Azért a jelenlegi helyzet azt is előrevetíti, hogy nem csak március 16-ig fog tartani a fürdők zárvatartása. Bár ez azért eddig is sejthető volt…

  zárva fürdők

  The post Budapesti fürdőgyógyászatok: mégsem nyitnak március 16-án appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/budapesti-furdogyogyaszatok-megsem-nyitnak-marcius-16-an/feed 2
  Javuló kilátások Hévízen https://termalonline.hu/termal-hirek/javulo-kilatasok-hevizen https://termalonline.hu/termal-hirek/javulo-kilatasok-hevizen#respond Thu, 04 Mar 2021 20:08:14 +0000 https://termalonline.hu/?p=34452 A múlt évi bevételi adatokra alapozva, de a fellendülő belföldi turizmus nyomán emelkedő bevételekre számítva készült el Hévíz idei költségvetése.

  The post Javuló kilátások Hévízen appeared first on Termál Online.

  ]]>
  A múlt évi bevételi adatokra alapozva, de a fellendülő belföldi turizmus nyomán emelkedő bevételekre számítva készült el Hévíz idei költségvetése – közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

  Papp Gábor a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a veszélyhelyzeti rendelkezések értelmében polgármesterként maga fogadta el a költségvetést, de előtte a képviselő-testületi tagokkal és minden intézménnyel, szakemberrel egyeztetett. Közlése szerint az idén 6 milliárd 135 millió forintos költségvetési főösszeggel számol a büdzsé, ami némi tartalékra is lehetőséget ad, miközben jelentősen visszafogták a tervezett kiadásokat.

  A kormány által hazai vagy európai uniós forrásokból finanszírozott fejlesztésekre, beruházásokra nyújtott támogatás összege 3 milliárd 156 millió forint. Ebből egyebek mellett közlekedési projekteket, az átköltöző buszpályaudvar helyén pedig új városközpont és rendezvénytér kialakítását fedezik.

  A polgármester kifejtette, hogy a kiadásokat a pandémia okozta gazdasági károk kezelése és a stabil működés biztosítása érdekében kellett csökkenteni, így 2020-hoz viszonyítva 470 millió forinttal mérsékelték a költségeket. Az intézmények és a feladatok átszervezésével, a bérek és a dologi kiadások, az önként vállalt feladatokra szánt kiadások, illetve a sport- és kulturális szervezetek, programok támogatásának mérséklésével, valamint a dolgozói létszám csaknem ötödének csökkentésével kalkuláltak.

  Papp Gábor hozzátette, hogy nemcsak az idei évről kellett gondolkodniuk, hanem a következő esztendőkről is, miután megszűnt az állam által az idegenforgalmi adóra korában biztosított támogatás, ami mintegy 650 millió forint kieséssel jár, de a járványhelyzet miatti intézkedések is 100 millió forint körüli bevételcsökkenést eredményeztek a városnak. Folyamatosan vizsgálják, hogy jövőre milyen változtatásokra lesz lehetőség anélkül, hogy a vállalkozások terheit növelnékHévíz TófürdőA polgármester úgy fogalmazott, hogy pesszimista számokra alapozták, de realista lehet az idei költségvetés, ugyanakkor arra számítanak, hogy a korlátozások feloldása után jelentősen megnő elsősorban a belföldi turisták érdeklődése, így emelkedhetnek a bevételek. Erre az is alapot ad, hogy a 2019-es 1 millió 232 ezer vendégéjszaka tavaly 592 ezerre csökkent, ennek ellenére jóval több volt a hazai turisták száma, mint 2019-ben.

  (MTI)

  The post Javuló kilátások Hévízen appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/javulo-kilatasok-hevizen/feed 0
  Wellness a négy fal között – Hogyan lazíthatunk az otthonunk elhagyása nélkül? https://termalonline.hu/programajanlo/wellness-a-negy-fal-kozott-hogyan-lazithatunk-az-otthonunk-elhagyasa-nelkul https://termalonline.hu/programajanlo/wellness-a-negy-fal-kozott-hogyan-lazithatunk-az-otthonunk-elhagyasa-nelkul#respond Thu, 04 Mar 2021 18:30:41 +0000 https://termalonline.hu/?p=34445 Az otthonunkban töltött hosszú téli napokon...

  The post Wellness a négy fal között – Hogyan lazíthatunk az otthonunk elhagyása nélkül? appeared first on Termál Online.

  ]]>
  Az otthonunkban töltött hosszú téli napokon könnyen érezhetjük, hogy nem tudunk relaxálódni és kikapcsolódni. Ugyanaz a tér áll rendelkezésünkre a munkára, a szeretteinkkel való együtt töltött időre és a pihenésre is, és ez sok esetben mehet az utóbbi kárára.

  A wellness élmény Mekkájára, a termálfürdők megnyitására minden bizonnyal várnunk kell, így ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy megtaláljuk, miként lazíthatunk a négy fal között. Az online tér számos lehetőséget nyújt, hogy egészségesek és boldogok maradjunk anélkül, hogy kitennénk a lábunkat otthonról. Összeszedtük, hogy miként aknázhatjuk ki az Internet adta lehetőségeket, és használhatjuk ki az időnket a nyugtató hatású elmélyedésre, kreativitásra vagy szórakozásra.

  Elmélkedés magyar fejlesztésben

  A meditációnak több évezredes történelme van, és bár pontosan a kutatók sem tudják megmondani a gyakorlat kezdetét, bizonyított, hogy az időszámítás előtti 1-2 évezred között már meditáltak elődjeink. Bár a kezdetekben a keleti kultúrákban gyakorolták, a meditáció a 19. századtól a nyugati világban is egyre elterjedtebbé vált. Ma számtalan kutatás célpontja világszerte és hazánkban is meditálás hatása.

  Az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Karának kutatóinak nyáron megjelent tanulmányában metanalízissel bizonyították, hogy a meditáció csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a vérben és a nyálban, így csökkenti a stressz szintünket is. A technológia fejlődésével számos applikáció segít az elmélyedésben. A Just Like Buddha magyar fejlesztésű app közel nyolcvan darab meditációt kínál a relaxálni vágyóknak, és nem kell hozzá angol nyelvtudás sem. Az applikáció nem titkolt célja, hogy többek között önmagunkat is jobban megismerjük és megértsük a használatával.

  relaxálásÖnfejlesztés kreatívan

  “A kreativitás: mágia. Nem szabad alaposabban kutatni.” Fogalmazott az amerikai drámaíró, Adwerd Albee. A kreativitásnak mégis számos bizonyított pozitív hatása van. A kreatív hobbik például nagyszerű stresszoldók. A kézműves tevékenységek és a velük járó koncentrált figyelem segítenek az izmaid ellazításában, a helyes légzés kialakításában, sőt akár fájdalomcsillapító hatásai is lehetnek. Az interneten elérhető webshopokban házhoz rendelhetünk minden fontos kellékanyagot, legyen szó gyöngyökről, festékről vagy vászonról. Készíthetünk otthon akár ékszert, festhetünk üveget, önthetünk gyertyát. Az sem jelenthet problémát, ha nem ismerünk elég kreatív technikát. Az online kurzusok elterjedésével számos oktatóvideó áll rendelkezésünkre a kreatív önfejlesztésre.

  festményJátékidő!

  Miután relaxáltunk és belevágtunk régi vagy új hobbik elsajátításába, jöhet a szórakozás ideje. Az online térben elérhető kaszinók is vonzó lehetőséget nyújtanak az otthoni kikapcsolódásra. Az egykor félkarú rablónak is nevezett nyerőgépek szabályai könnyen megérhetők, így bonyolultabb stratégiák elsajátítása nélkül lehet részünk szórakoztató élményekben. Az olyan klasszikusok, mint a Dallas vagy a gyümölcsös mellett számos új fejlesztésű nyerőgépes játékok online is elérhetők, így segíthetjük közérzetünk javítását a lakóhelyünk elhagyása nélkül. Számos tanulmány bizonyította, hogy a videójátékok javítják a koncentrációs képességünket, valamint fejlesztik a rövidtávú memóriát. Így a relaxálás és a kikapcsolódás mellett fejleszthetjük mentális képességeinket is.

  Az elmúlt évtizedek talán leghosszabbnak tűnő téli hónapjai nagy kihívás elé állítanak, hogy megtartsuk testi és szellemi egészségünket. Az Internet nyújtotta opciók szinte kimeríthetetlen tárháza azonban bizonyítja, hogy az otthon töltött időben is megláthatjuk a lehetőséget a fejlődésre. A megfelelő eszközök rendelkezésünkre állnak az online térben is, így a négy fal között is gyakorolhatjuk a feltöltődést, az elcsendesedést és a kikapcsolódást.

  The post Wellness a négy fal között – Hogyan lazíthatunk az otthonunk elhagyása nélkül? appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/programajanlo/wellness-a-negy-fal-kozott-hogyan-lazithatunk-az-otthonunk-elhagyasa-nelkul/feed 0
  Zala megye legnépszerűbb termálfürdős települései 2020-ban https://termalonline.hu/termal-hirek/zala-megye-legnepszerubb-termalfurdos-telepulesei-2020-ban https://termalonline.hu/termal-hirek/zala-megye-legnepszerubb-termalfurdos-telepulesei-2020-ban#respond Wed, 03 Mar 2021 09:29:58 +0000 https://termalonline.hu/?p=34427 Az elmúlt évben Hévíz és Zalakaros adta a megye teljes vendégéjszakaszámának 60 százalékát. A járvány hatására egy év alatt közel a felére esett vissza a vendégéjszakák száma.

  The post Zala megye legnépszerűbb termálfürdős települései 2020-ban appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Az elmúlt évben Hévíz és Zalakaros adta a megye teljes vendégéjszakaszámának 60 százalékát.

 • A járvány hatására egy év alatt közel a felére esett vissza a vendégéjszakák száma.

 • Még ezzel együtt is rengeteg turistát vonzott Zala megye.

 • Zala megye egy igazi turisztikai nagyhatalom. A megyéhez tartozik a Balaton északnyugati csücske és számos, országos szinten, – sőt azon túl is – ismert termálfürdős üdülőhely. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Zala megye még a tavalyi vérzivataros esztendőben is 1,4 millió vendégéjszakát produkált. Ez hatalmas szám, több mint ötszöröse Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éves vendégéjszakaszámának. Sőt, amennyiben összeadjuk a turizmusban szintén erősnek számító Hajdú-Bihar és Vas tavalyi vendégéjszakaszámát, akkor nagyságrendileg a zalai forgalmat kapjuk.

  Nyilván az elmúlt esztendő Zalát sem kímélte. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2019-hez képest 49 százalékkal csökkent. Ez picit kisebb, mint Hajdú-Bihar, vagy Vas megye visszaesése, de nagyságrendileg ugyanazt jelenti, azaz lényegében feleződött az éjszakaszám a járvány miatt.

  A termálfürdős települések sorában a megye két legerősebb szereplője országos szinten is ott van toplista élén. 2020-ban Hévíz 427 ezer, Zalakaros 408 ezer vendégéjszakát produkált a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében. A két település együtt adja a megyei vendégéjszakaszám 60 százalékát. S ehhez az arányhoz tegyük hozzá, hogy a megyéhez nem pusztán termálvizes üdülőhelyek, hanem számos, erős vendégforgalmú balatoni település is tartozik.

  Zala megye két turisztikai mogulját a Hévíz közelében fekvő Alsópáhok követte 74 ezer vendégéjszakával, majd a szlovén határ közelében található Lenti következett 44 ezer éjszakával. Kehidakustány és Zalaegerszeg ezután jött a megyei sorban, gyakorlatilag holtversenyben. Fontos az adatokhoz hozzátenni, hogy a települések tényleges vendégéjszakaszáma ennél magasabb, a KSH ugyanis nem számol a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakákkal.

  Hévíz legrégebbi gyógyfürdő

  Legnépszerűbb Zala megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

  1. Hévíz 427.123
  2. Zalakaros 408.848
  3. Alsópáhok 74.278
  4. Lenti 44.449
  5. Kehidakustány 29.937
  6. Zalaegerszeg 28.432
  7. Zalacsány 14.899
  8. Zalaszentgrót 1636

  *Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

  Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

  The post Zala megye legnépszerűbb termálfürdős települései 2020-ban appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/zala-megye-legnepszerubb-termalfurdos-telepulesei-2020-ban/feed 0
  Szabolcs-Szatmár-Bereg legnépszerűbb termálfürdős települései 2020-ban https://termalonline.hu/termal-hirek/szabolcs-szatmar-bereg-legnepszerubb-termalfurdos-telepulesei-2020-ban https://termalonline.hu/termal-hirek/szabolcs-szatmar-bereg-legnepszerubb-termalfurdos-telepulesei-2020-ban#comments Tue, 02 Mar 2021 13:34:24 +0000 https://termalonline.hu/?p=34399 Turisztikai szempontból a megyén belül kiemelkedően nagy volt Nyíregyháza szerepe.

  The post Szabolcs-Szatmár-Bereg legnépszerűbb termálfürdős települései 2020-ban appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • Turisztikai szempontból a megyén belül kiemelkedően nagy volt Nyíregyháza szerepe az elmúlt évben.

 • Ebben szerepet játszik a város rendkívül széles fürdős kínálata is.

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turizmusa viszonylag kisebb véráldozatokkal szenvedte meg a 2020-as járványt.

 • Amikor majd újraindulhat a járvány után a turizmus, akkor a fürdők kedvelőinek érdemes a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található termálfürdőket is számításba venniük. Nagyon sok rejtett kincs található a megyében, de nagyobb fürdőkomplexumok is a vendégek rendelkezésére állnak. Elég csak a megyeszékhely sóstógyógyfürdői városrészére gondolni, vagy a jelentős fejlesztésen átesett kisvárdai fürdőre.

  Megnéztük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számáról publikált adatok alapján milyen éve volt tavaly Szabolcs-Szatmár-Beregnek. A megye összességében 259 ezer vendégéjszakát produkált, 2019-ben ugyanez még 388 ezret tett ki. Ez 33 százalékos csökkenést jelentett, ami nem kevés, ugyanakkor Hajdú-Bihar, vagy Vas megye 50 százalékot meghaladó visszaesésénél jóval kedvezőbbnek számít. Nyilván ebben szerepet játszott, hogy a beutazó turizmus – amire igazán nagy csapást mért a járvány – hangsúlyosabb volt az említett két megyében, mint Szabolcsban.

  Az éves vendégforgalmi adatok alapján a megye turizmusát tavaly (is) Nyíregyháza dominanciája jellemezte. A megyeszékhely adta a vendégéjszakák 62 százalékát. Ezt jelentős részben Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőnek és ottani turisztikai kínálatnak köszönhetik.

  A termálfürdővel rendelkező településekre leszűkítve is igaz ez a dominancia. A 162 ezer vendégéjszakát produkáló Nyíregyházát 15 ezer éjszakával követi a második helyezett Nyírbátor, majd 12 ezer éjszakával Kisvárda. A többi településen 10 ezer alatt maradt a vendégéjszakák száma. Fontos megemlíteni, hogy a települések valós vendégéjszakaszáma ennél magasabb, ugyanis a KSH a kereskedelmi szálláshelyekről közöl összesített adatokat, a magánszálláshelyekről nem.

  Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő Parkfürdő

  Legnépszerűbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

  1. Nyíregyháza 162.097
  2. Nyírbátor 15.432
  3. Kisvárda 12.664
  4. Vásárosnamény 8251
  5. Mátészalka 4961
  6. Penészlek 4566
  7. Fehérgyarmat 2820

  *Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt

  Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján

  The post Szabolcs-Szatmár-Bereg legnépszerűbb termálfürdős települései 2020-ban appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/szabolcs-szatmar-bereg-legnepszerubb-termalfurdos-telepulesei-2020-ban/feed 1
  Egyáras jegytípust vezet be idén a Zalakarosi Fürdő https://termalonline.hu/termal-hirek/egyaras-jegytipust-vezet-be-iden-a-zalakarosi-furdo https://termalonline.hu/termal-hirek/egyaras-jegytipust-vezet-be-iden-a-zalakarosi-furdo#respond Mon, 01 Mar 2021 03:10:00 +0000 https://termalonline.hu/?p=34385 A majdani újranyitást követően új jegystruktúrával várja a vendégeket a Zalakarosi Fürdő.

  The post Egyáras jegytípust vezet be idén a Zalakarosi Fürdő appeared first on Termál Online.

  ]]>
 • A majdani újranyitást követően új jegystruktúrával várja a vendégeket a Zalakarosi Fürdő.

 • Egyszerűsítik az eddigi jegykínálatot.

 • Tervezik az online elővételes jegyvásárlás bevezetését is.

 • A Zalakarosi Fürdőben már jó ideje azt a megoldást alkalmazták, hogy alap és komplex belépőket kínáltak. Ezek a fürdő különböző egységeibe biztosítottak belépési lehetőséget. Azonban a Karosi Krónika című helyi újság február végén megjelent lapszáma szerint idén ebben jelentős változás lesz, mert áttérnek az úgynevezett egyáras megoldásra.

  Ez azt jelenti, hogy egységes, teljes körű szolgáltatást biztosító jegyet válthatnak a vendégek, amellyel szinte az egész fürdőkomplexumot korlátok nélkül használhatják. Ebbe beleértve a szabadtéri és a beltéri medencéket is.

  A cikk szerint az eddigi gyógycentrum esetében a gyógy- és termálvilág nevet használják és ez az exkluzív részleg majd felár ellenében lesz látogatható. A jövőben a gyógyászati részleget külön ágazatként kezelik. Az egészségbiztosító által támogatott fürdőbelépők továbbra is elérhetők lesznek és a fedett fürdő területén található gyógymedencék használatát teszik lehetővé.

  Az új megoldásnak köszönhetően az eddig érvényben lévő 79 jegytípus helyett mindössze hat marad. A fürdő területén felszámolnak 11 forgókaput és a pénztáraknál is egyszerűsödik a beléptetés. Mindezeken túl a fürdő terveik között szerepel az online elővételes jegyvásárlási lehetőség bevezetése is, aminek révén gyorsulhat a bejutás. Ez főleg a nyári főszezonban lesz majd nagy segítség. Az új árstruktúra alapján bevezetendő jegyárakat egyelőre még nem publikálta a Zalakarosi Fürdő. Persze nincsenek elkésve semmivel, hiszen egyelőre nem látogathatók a közfürdők.

  Zalakaros gyógycentrum termálmedence

  The post Egyáras jegytípust vezet be idén a Zalakarosi Fürdő appeared first on Termál Online.

  ]]>
  https://termalonline.hu/termal-hirek/egyaras-jegytipust-vezet-be-iden-a-zalakarosi-furdo/feed 0