• Ez Magyarország legnagyobb és gyógyvizekben is az egyik leggazdagabb megyéje.

  • Jelenleg hat gyógyfürdője van Bács-Kiskunnak, bár potenciálisan ez több is lehetne.

Hatalmas területen fekszik Bács-Kiskun megye, vagy hivatalosan vármegye. Pest megye déli részétől egészen a déli határig terjed az ország legnagyobb – 8444 négyzetkilométeres – megyéje, aminek a méretét jól jellemzi, hogy majdnem pontosan négyzetkilométerre akkora, mint Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád együtt.

Az alföldi fekvésénél fogva potenciális termálvízbázisokban is nagyon gazdag ez a terület. Ráadásul ebből jó néhányat régóta hasznosítanak és számos termálkút vize gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik. Bács-Kiskun 12 településen összesen 23 olyan termálkút található, ami gyógyvizet ad. Ezen a téren csak Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Budapest jár előttük.

Bács-Kiskun gyógyfürdői

Ahhoz képest, hogy potenciálisan milyen sok fürdő megszerezhetné ezt a címet, viszonylag rövid az itteni gyógyfürdők listája. A hivatalos lajstrom szerint mindössze hat darab fürdő rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel. Ezek közé tartozik a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő, a Kecskeméti Fürdő, a Kiskunfélegyházi Kórházhoz tartozó – jelenleg csak beutalóval látogatható – Róna Kincse Gyógyfürdő. Szintén gyógyfürdőnek számít a kiskunhalasi Halasthermál és a kiskunmajsai Jonathermál fürdő. Illetve a tiszakécskei Barack Gyógy- és Élményfürdő.

Barack termálfürdő Tiszakécske

Bács-Kiskun gyógyvizei

A megye több településén is elmondhatják, hogy több mint egy gyógyvizes kúttal rendelkeznek. Ezen a téren Tiszakécske az éllovas, ahol összesen négy gyógyvizes kutat tartanak nyilván. Három-három gyógyvize van Kecskemétnek és Kiskőrösnek. Kettő gyógyvizes kúttal négy település büszkélkedhet: Dávod, Kiskunhalas, Kiskunmajsa és Nagybaracska. Egy-egy gyógyvize van Kalocsának, Kecelnek, Kiskunfélegyházának, Kunszentmiklósnak és Lakiteleknek. A fentiek közül per pillanat sajnos nem mindegyiket hasznosítják.

gyógyvizes medence a Rónaszéki Fürdőben Kiskőrösön

Szabolcs-Szatmár-Bereg gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.