• A Balaton északi partjáról és a Bakonyról ismert megyében nem érik egymást a gyógyfürdők és a gyógyvizek.

  • Egyetlen gyógyvizet és három gyógyfürdőt tartanak nyilván, köztük egy aquaparkot.

A területét, népességét, népsűrűségét nézve is az országos középmezőnybe tartozik Veszprém megye. Ami a fürdőzési lehetőségeket illeti, végül is egész jó a helyzet, hiszen itt található a Balaton északi partjának nagy része. Ugyanakkor termálvizek, s ebből következően gyógyvizek, valamint gyógyfürdők terén már nem ilyen széles a választék.

Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergomhoz hasonlóan ugyanis geológiai okokból a megye területe kevésbé gazdag termálvízbázisokban, így meleg vizű fürdőkből sincs sok. Pedig a balatoni településeken még a turisztikai infrastruktúra is adott lenne ehhez és egy csapásra megoldódna az a probléma, hogy jelentős a téli és a nyári vendégforgalom közötti különbség.

Veszprém megyében jelenleg csupán egyetlen gyógyvizet tartanak nyilván, gyógyfürdőből viszont három is akad, bár ebből jelenleg csak kettőben végeznek fürdőkezeléseket.

Veszprém megye gyógyvize

A pápai Várkertfürdő termálvize 2007-ben hivatalosan is megkapta a gyógyfürdő címet. Akkoriban gerinc-, csípő- és térdízületi betegségekben szenvedő pácienseken tesztelték a pápai termálvíz hatását. Közvetlenül a fürdőkúra után, majd három hónappal később is felmérték az állapotukat és a többségüknek jelentősen enyhültek a fájdalmai.

Várkertfürdő Pápa gyógyfürdő

Egyelőre másik gyógyvize nincs a megyének. Amikor 2021-ben az egyik sümegi szálloda termálvizet talált, akkor ez úgy szaladt végig a sajtón, hogy „gyógyvizet találtak”, ami már akkor sem volt igaz, hiszen ezt hivatalosan igazolni kell, ahogy Pápán is tették. Ez a minősítés azóta sem történt meg.

Veszprém megye gyógyfürdői

Gyógyfürdőből már kicsit több van, bár nem sokkal. 2008 óta gyógyfürdőnek számít a Várkertfürdő – gyógyászati szolgáltatások is elérhetők a pápai fürdőben. Ezen felül a megyében található az ország egyik legrégebbi gyógyfürdője, ami nem más, mint Balatonfüreden az Állami Szívkórház. 1933 óta rendelkezik ezzel a címmel a kórház, aminek a magyarázata az, hogy a kardiológiai rehabilitáció során fürdőkezeléseket is alkalmaznak.

Balatonfüred Szívkórház gyógyfürdő

Tavaly kapta meg a gyógyfürdő titulust a szintén balatonfüredi Annagora Aquapark. Néhány hónapja megkérdeztük erről a szezonálisan üzemelő vízi élményparkot és elmondták, hogy a jövőben valóban gyógyászati kezelésekkel bővítenék a kínálatukat, ki is alakítottak egy gyógyászati részleget. Egyelőre azonban szakemberhiány miatt még nem tudták elindítani ezt a szolgáltatást.

a balatonfüredi Annagora Aquapark

Komárom-Esztergom gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.