• A Dunántúl nyugati részén fekszik az a legkevesebb állandó lakossal rendelkező község, ahol egész évben működik egy termálfürdő.

  • Minősített gyógyvizük van és a jegyáraik is kedvezők.

153 nő, 142 férfi, összesen 295 fő – a Belügyminisztérium adatai szerint ennyi állandó lakosa van Mesterinek. A Dunántúlon, azon belül Celldömölktől 7 kilométerre, Sárvártól 15 kilométerre található Mesteri a legkisebb olyan község az országban, ahol egész évben nyitva tartó termálfürdő működik. Ráadásul nem egy elnéptelenedő kistelepülésről van szó, Mesteriben a lakosságszám növekvő tendenciát mutat. Nyilván ebben az is szerepet játszat, hogy innen az osztrák határ is csak 60 kilométer.

Amúgy egész nagy múltú termálfürdőről van szó, hiszen 1968-ban nyitották meg. Az elmúlt években számos fejlesztés megvalósítottak, de ettől még nem vált nagy fürdőkomplexummá, megőrizte a hangulatos, barátságos jellegét. Az öt medencéjükből három egész évben üzemel.

Maga a Mesteri Termálfürdő hivatalosan nem gyógyfürdő, ugyanakkor a K-8-as termálkútjuk vize 2006 óra minősített gyógyvíznek számít. A víz jótékonyan hat a mozgásszervi és reumás panaszokra, a magas szénsavtartalmának köszönhetően kedvező a vérkeringési zavarokra is.

A fürdőhöz kemping és egy kisebb hotel is kapcsolódik. A belépőáraik sem szálltak el, egész kedvezők, pláne dunántúli viszonylatban. Hétfőtől péntekig a felnőtt fürdőbelépő 1900 forint, hétvégén és ünnepnapokon 3000 forint. Nyugdíjasoknak hétköznap 1500 forint, hétvégén, valamint ünnepnapokon 2500 forint a napijegy. 16 óra után délutáni belépő váltható 1000 forintért.

fedett medence Mesteri termálvizes fürdőjében

A közeli Borgáta is fejlesztene

Könnyen lehet, hogy hamarosan egy „legkisebb magyar község, ahol egész évben működő termálfürdő található” című cikkben már nem Mesteri, hanem Borgáta fog szerepelni. A Mesteritől délre 10 kilométerre fekvő – 237 fős – Borgáta községben ugyanis egy – most még – szezonálisan üzemelő termálfürdő található (lenti képen). A fürdő működtetését átvevő önkormányzat célja viszont az, hogy megteremtsék az egész éves nyitvatartás feltételeit.

a Borgátai Termálfürdő

A Mesteriben feltörő gyógyvíz hatásáról korábban itt írtunk.