• Nagyon hatékony hidegterápiás eljárásnak számít a jégszauna.

  • Egyes betegségeknél is érdemes alkalmazni, de az élsportolók is előszeretettel használják.

A hidegterápia nagyon jelentős múltra tekinthet vissza a fürdőgyógyászatban. Elég csak a Sebastian Kneipp által kidolgozott hideg vizes leöntésekre gondolni, de hasonló logikán alapulnak az úgynevezett priznic-borogatások is. Kneipp egyébként úgy tartotta, hogy mindenez a bőrben található rengeteg idegvégződésnek köszönhető, aminek a segítségével kedvező hatás fejthető ki az egész idegrendszerre.

A fenti terápiák fő hátránya, hogy nem túl kellemesek. Egy hideg vizes lemosáshoz, pláne teljes testes fürdőhöz, de még talán egy hideg borogatáshoz is azért kell némi lelkierő. Ezért jelenthet jó megoldást a jégszauna.

Egy kis kabinban folyékony nitrogéngáz elpárologtatásával rövid idő alatt rendkívül hideg levegőt alakítanak ki. Ez elérheti a mínusz 130-180 Celsius-fokot is. A kabinban álló pácienst válláig éri a gáz, de mindez csak rövid idegi tart. A jégszaunás kezelések nem hosszabbak 3 percnél.

A nagy előnye, hogy nem kellemetlen. Inkább amolyan bizsergető, kellemes érzéssel jár együtt.

A megoldás legjelentősebb hatása a fájdalomcsillapítás, de csökkenti a gyulladásokat is. Ennek révén mozgásszervi betegségeknél is alkalmazható. Kedvező hatása van a bőrre, így egyes bőrproblémák esetén is érdemes vele egy próbát tenni.

A jégszauna oldja az izomgörcsöket, enyhíti az izomfájdalmakat. Ebből következik az is, hogy sok élsportoló is rendszeresen él ezzel a módszerrel. A tapasztalatok szerint ugyanis a kúraszerű jégszaunázás gyorsítja a kisebb-nagyobb sérüléseket követő felépülést és csökkenti az edzések és versenyek utáni fáradtságérzetet, javítja a hangulatot, a közérzetet.

Fontos tudni, hogy néhány esetben ellenjavallt a jégszauna használata. Ide tartozik az érszűkület, a szív- és érrendszeri betegségek, a láz, a daganatos betegségek, a TBC és várandósság esetén sem javasolt az alkalmazása.

Néhány hazai gyógyfürdőben is a vendégek rendelkezésére áll a jégszauna. Többek között ide tartozik a Cserkeszőlő Fürdő és a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő is.

Jégszauna Cserkeszőlő

Illusztráció: Győrfi Pál kipróbálja Cserkeszőlőn a jégszaunát.