• Az egyes fürdőgyógyászati kezeléseknél tételesen meghatározzák, hogy a víznek milyen hőfokúnak kell lennie.

  • Ezektől csak minimális eltérés engedélyezett.

A különféle fürdőgyógyászati kezeléseknél kulcsszerepe van a víz megfelelő hőfokának is. Egyes esetekben melegebb, máskor kicsit hűvösebb hőmérsékletű víz számít az ideálisnak. A támogatott fürdőgyógyászati kezelések menetét és követelményeit egy külön rendeletben szabályozzák és ennek része a víz hőfokának meghatározása az egyes kezelési fajtáknál.

A legnépszerűbb támogatott fürdőgyógyászati kezelésnek a gyógyvizes medencefürdő számít. Nem véletlen, hiszen ez a gyakorlatban egy kedvező árú fürdőbelépőt takar. Ezen a téren két minimumkövetelményt kell teljesíteniük a fürdőknek. Az egyik, hogy legalább két gyógyvizes medencével kell rendelkezniük. A másik, hogy ebből az egyik vizének indifferens hőfokúnak kell lennie. Ez 35 Celsius-fokot jelent, amitől plusz-mínusz 1 Celsius-fokkal lehet eltérni. A víz aktuális hőmérsékletét legalább kétóránként ellenőrizni kell.

Az iszappakolások esetén is meghatározzák a gyógyiszap maximális hőmérsékletét, ami 42 Celsius-fok lehet. Ettől el lehet térni orvosi javaslatra, de csak lefelé.

Számos egészségügyi problémánál rendkívül hatékony kezelésnek számít a súlyfürdő. Ezt nem kell feltétlenül gyógyvízben végezni, de sok fürdőben a súlyfürdős medencéket is gyógyvízzel töltik, így ennek is érvényesül a kedvező hatása. A súlyfürdő esetében a víznek 34-35 Celsius-fokosnak kell lennie, akár gyógyvízről, akár közműhálózati melegített vízről van szó.

A szénsavas kádfürdő hőfoka lehetőség szerint 33 Celsius-fok, de 35 foknál semmiképpen nem lehet melegebb. A fázósabbaknak sem kell ettől tartani, ugyanis a szénsavas vizet a kis buborékok masszírozó hatása miatt legalább 2-3 Celsius-fokkal melegebbnek érezni.

A tangentor, azaz a víz alatti vízsugármasszázs esetében is meghatározzák a kádfürdő vizének hőfokát, ami 35-36 Celsius-fok. A víz alatti csoportos gyógytornánál a folyamatos mozgás miatt kevésbé meleg víz az előírás: 32-33 Celsius-fok. A medence vizének a mélysége is szabályozott, minimum 120 centiméter kell, hogy legyen. A 18 év alattiak csoportos gyógyúszásánál szintén előírják a vízhőmérsékletet, ami 33-35 Celsius-fok lehet.

Nyitókép illusztráció: a tiszakécskei Barack Gyógy- és Élményfürdő kültéri gyógymedencéje