• Nagyon sokan csak a gyógyvizes gyógymedence nevű kezelés felírását kérik.

  • Nem véletlen, hiszen ez egy fürdőbelépőt takar.

  • Ez kedvezőbb jegyárat biztosít, de némelyik fürdőben korlátozásokkal érvényes.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül a „gyógyvizes gyógymedence” számít messze a legnépszerűbbnek. Ez nem meglepő, hiszen a gyakorlatban egy gyógyfürdő belépőt takar. A betegek számára ez sem teljesen ingyenes, ugyanis önrésszel ki kell egészíteni, de általában jóval olcsóbb belépési lehetőséget jelent a fürdőbelépők listaárához képest.

A fürdőkezelések közül egyébként ez az, amit akár szólóban is felírnak az orvosok. Illetve sok esetben a páciensek is csak ezt igénylik. A többi kezelésnél – például gyógymasszázs, súlyfürdő – rendszerint egyéb kezeléseket is rendelnek. Ugyanakkor a gyógyvizes medencefürdőre is igaz, hogy a legjobb hatás úgy érhető el, ha egyéb kezelésekkel is kiegészítik.

A gyógyvizes medencefürdő kezelés csak azokban a fürdőkben nyújtható, ahol több, különböző hőfokú vízzel töltött medence található. A rendelet azt is előírja, hogy ezek közül az egyiket indifferens (34-35 Celsius-fokos) gyógyvízzel kell tölteni. Ez azért fontos, mert betegségektől függően jelentős szerepe van a gyógyvizes medence hőfokának is. Sok esetben pedig kifejezetten a hűvösebb vizű medencék használata javasolt.

A hatályos rendelet egyébként előírja a fürdők számára, hogy a gyógyvizes medencéknél jól látható helyen egy órát is elhelyezzenek. Az ajánlott fürdési idő betartását (általában egyhuzamban 20 perc) ennek révén tudják ellenőrizni az emberek. Most az más kérdés, hogy mennyire tartják be. Szintén a fürdők számára előírt szabály, hogy a gyógymedencék vízhőmérsékletét legalább kétóránként ellenőrizni kell. A kiírt hőfokhoz képest csak plusz-mínusz 1 Celsius-fokos eltérés megengedett.

Érdemes tudni, hogy a gyógyvizes gyógymedence szolgáltatás nem mindegyik fürdőben jelent napi és teljes körű tartózkodási lehetőséget. Számos fürdőben ez csak egyes medencék használatát biztosítja, vagy éppen időkorláttal érvényes (például 2-3 órás tartózkodást biztosít). Ugyanakkor jellemzően némi felár ellenében lehetőséget adnak mindegyik medence használatára, vagy éppen egész napos tartózkodásra.

Igal gyógyfürdő gyógymedenceA fentiek magyarázatként azért érdemes azt tudni, hogy a NEAK finoman szólva sem két kézzel szórja a pénzt ezekre a kezelésekre. Az egészségbiztosító jelen állás szerint egy országos minősítésű gyógyfürdőnek 274 forintot, körzeti minősítésűnek 240 forintot, helyi minősítésűnek 212 forintot fizet a medencefürdős beutaltak után.

Illusztráció: Igali Gyógyfürdő