• Derékfájdalommal élőket keresnek a Juventus-forrás vizének a klinikai vizsgálatához.

  • A beválogatott jelentkezők 15 alkalmas fürdőkúrán vehetnek részt.

Sokszor emlegetjük, hogy a köznyelvben eléggé össze van mosva a gyógyvíz és a termálvíz fogalma, holott azért nem egymás szinonimái. Azonban egy nemrég meghirdetett klinikai vizsgálat kapcsán szemléletesen látszik, hogy mi is a különbség.

A budapesti Rudas Gyógyfürdő honlapján olvasható felhívás szerint ugyanis a Juventus-kút termálvizének gyógyvíz minősítését szeretnék megújítani. Ehhez pedig klinikai vizsgálatot kell lefolytatniuk. Olyan 18 és 75 év közöttieket keresnek, akik legalább három hónapja derékfájdalommal élnek. Fontos, hogy bírják a kifejezetten meleg vizű medencéket, ugyanis a Juventus-vízzel töltött medence 42 Celsius-fokos.

A klinikai vizsgálatban való részvétel ingyenes. A beválogatott jelentkezők 15 alkalommal fognak részt venni a fürdőkezelésen, ezeket hétköznap, a Rudas nyitvatartási idejében tartják. Ebből látható, hogy három hétig tart majd a fürdőkúra.

Fontos, hogy itt azért nem önfeledt pancsikálásról lesz szó, szigorú szabályokat kell betartani. A maximális fürdési idő egyhuzamban 5 perc lesz, majd a hideg vizes zuhanyzást, vagy merülőmedencés megmártózást követően ez addig ismételhető, amíg el nem érik a 20 perces tartózkodási időt, azaz négyszer.

A betegeknek háromszor kell részt venniük a reumatológiai vizsgálaton. Először a kúra megkezdése előtt, másodszor közvetlenül utána, majd három hónap elteltével. Akit komolyan érdekel a lehetőség, az mindenképpen olvassa el a Rudas honlapján található részletes tájékoztatót, mert vannak azért kizáró okok is. Többek között ide tartoznak a nem egyensúlyban lévő szív- és érrendszeri betegségek, a nem egyensúlyban lévő vérnyomás, a nem egyensúlyban lévő tüdőgyógyászati megbetegedés és anyagcsere betegség. Továbbá a rosszindulatú daganat, lázas állapot, eszméletvesztéssel járó betegség is kizáró ok. Valamint a bőr nagy kiterjedésű gyulladása, sérülése, fertőző betegség, műtét utáni állapot és a várandósság is.

A vizsgálatra a Rudas Gyógyfürdő recepcióján lehet feliratkozni. Ez alapján veszik majd fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel. A klinikai vizsgálatban összesen 60-an vesznek részt, de  lesz egy szintén 60 fős kontrollcsoport is, amelynek tagjai nem kapnak kezelést.