• A leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartozik a derékfájás, ami lehet enyhe, de akár olyan mértékű, hogy a mozgást is korlátozza.

  • Amennyiben nem áll fenn valamilyen ellenjavallat, akkor a gyógyvizes kezelések, a gyógyfürdőzés, és mindezek egyes fürdőkezelésekkel kiegészítve, igen hatékonynak bizonyulhatnak.

Weöres Sándor és Kiss Tamás költő közötti levelezésben egyszer Kiss arra panaszkodott barátjának, hogy derékfájás kínozza. Erre Weöres megemlíti, hogy felesége, Károlyi Amy is hasonló problémával küszködik, ezért a következő nyáron – 1974-et írunk – majd mehetnének együtt Hévízre, egy jó kis gyógykúrára.

A derékfájdalmak nemcsak a nagy költőinket nem kímélték, hanem gyakorlatilag senkit. Egyes statisztikák szerint élete során a lakosság 65-80 százaléka szembesül derék- és nyakfájdalmakkal. 90 százalékuk esetében ez múló fájdalom és egy hónapon belül megszűnik, viszont sokak esetében ez ettől kezdve egy újra és újra visszatérő problémává válik.

A szellemi munkát és a fizikai munkát végzőket egyaránt érinti, hiszen a túlzott megerőltetés, vagy éppen az ülőmunka miatt is kialakulhat. Magát a derékfájdalmat a csonthártyában, a szalagokban és az izmokban lévő idegvégződések fokozott, vagy kóros ingerülete okozza. A fájdalom jelentkezhet kizárólag a deréktájékon, vagy kisugározhat a vesék, a lábak irányába, vagy éppen a csípő felé. A fájdalom intenzitása is különböző: lehet enyhe, de olyan erős is, ami ágyhoz köti az adott személyt.

hátfájás derékfájás gyógyvíz gyógyfürdőA derékfájdalom esetén fontos szakorvoshoz fordulni, hiszen a tünetek alapján ő tudja eldönteni, hogy mi állhat a háttérben. Lumbágó, isiász, derék- és lábidegzsába, izomhúzódás, porckorongsérv is okozhatja a panaszokat. S jelen cikkünk szempontjából a lényeg:

az orvos tudja megmondani, hogy az adott betegség esetén ajánlott, vagy ellenjavallt-e a meleg vizes gyógyfürdő, illetve a különféle fürdőkezelések.

Amennyiben a doktor szerint segítheti a panaszok enyhülését, akkor érdemes élni a gyógyfürdőzés lehetőségével és a fürdőkben kínált kezelésekkel. Pláne, hogy társadalombiztosítási támogatással is elérhetők ezek a kezelések.

A derékfájdalmak kezelése során nagy szerep juthat az úszásnak, különösen olyan helyeken, ahol gyógyvízzel töltött úszómedence is található. Alapvető kezelési módnak számít a szárazföldi gyógytorna, a víz alatti gyógytorna, az orvosi gyógymasszázs.

A súlyfürdő alkalmazhatósága a derékfájás esetén sokáig kérdéses volt, ugyanis nem létezett ezzel kapcsolatos vizsgálat. Azonban néhány évvel ezelőtt a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben 72, nyak- és derékfájással küszködő beteg esetében megvizsgálták a gyógyvízben végzett súlyfürdő hatását.

A páciensek egyik fele súlyfürdős kezelést, gyógytornát és iontoforézises kezelést kapott, a másik fele viszont csak tornán és iontoforézisen vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy a súlyfürdős kezelésen résztvevőknek nagyságrendekkel jobban enyhültek a nyaki- és derékfájdalmaik. Ráadásul a hónapokkal később végzett kontrollvizsgálatok szerint a panaszaik nem tértek vissza, a kezelés hosszútávon is megoldást jelentett a fájdalmaikra.

Egyéb, a balneoterápiás kezelésekkel kapcsolatos vizsgálatok szintén kimutatták a gyógyfürdőzés kedvező – fájdalomcsillapító – hatását a derékfájás kapcsán. Különösen a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, a magas sótartalmú és a kénes gyógyvizek, gyógyfürdők bizonyultak ennek kapcsán hatékonynak.

Amennyiben valaki szeretné megemlőzni a népbetegségnek számító derékfájást, akkor leginkább a deréktáji, gerinc körüli izomzatának a megerősítésével tehet ellene. Ez rendszeres testmozgással segíthető elő, különösen előnyösek lehetnek a tornák (klasszikus, vagy akár TRX), a speciális gyógytornák, vagy éppen a rendszeres úszás, kocogás.