• Ritka, de azért akad néhány olyan fürdő, ahol gyógyvizes úszómedencét is használhatnak a vendégek.

  • Különösen a mozgásszervi betegségben szenvedőknek lehetnek ideálisak a gyógyvízzel töltött úszómedencék.

Nagyon sok hazai gyógyfürdőben úszómedence is a vendégek rendelkezésére áll. Azonban az esetek többségében ezeket nem gyógyvízzel, hanem a közműhálózatról érkező vízzel töltik és 26-27 Celsius-fokra melegítik. A tanmedencéket szintén ilyen vízzel töltik, csak kicsit jobban felmelegítik, általában 30 Celsius-fokra.

Egyes esetekben azonban jó megoldást jelenthetnek a gyógyvizes úszómedencék. Főként a különféle mozgásszervi betegségekben szenvedőknek lehet előnyös a 30 Celsius-fok körüli gyógyvízben történő úszás. Ezen belül is különösen azoknak, akik túl hűvösnek érzik a „hagyományos” úszómedencék vizét.

Miért ritkák a gyógyvizes úszómedencék?

Elvileg a gyógyvizes ülőmedencében is lehet úszni, de ezeket azért nem erre találták ki. Ennél is nagyobb probléma, hogy még a hűvösebb vizű ülőmedencékben is legalább 34 Celsius-fokos a víz, ami az úszáshoz már túl meleg.

Nem véletlen, hogy ritkák a gyógyvízzel töltött úszómedencék, hiszen ezeknek a napi töltéséhez, ürítéséhez hatalmas vízmennyiség szükséges. Nem alkalmazható a csapvizes úszómedencéknél megszokott vízforgatós megoldás sem.

Szerencsére azért találni néhány fürdőt, ahol lehetőség nyílik a gyógyvizes úszásra. Ezek közül mutatunk kettő olyat, ahol fedett fürdőn belül található a gyógyvizes úszómedence, illetve három szabadtéri gyógyvízzel töltött úszómedencét.

Gyulai Várfürdő – Lovarda gyógymedence

28-30 Celsius fokos gyógyvízzel töltik a 20 méteres medencét, a mélysége 1,4-1,7 méter. Javasolt fürdési (úszási) időt is megadnak: legfeljebb napi kétszer 30 perc a gyulai fürdőben.

Gyógyvizes úszómedence Gyulán

Kiskunmajsa – Jonathermál fürdő

A gyógyvizes medencecsarnokban az ülőmedencék mellett egy 25 méteres, feszített víztükrű gyógyúszómedence is a vendégek rendelkezésére áll a Jonathermálban.

Jonathermál termálfürdő Kiskunmajsa

Nagyatádi Gyógyfürdő

A Somogy megyében található Nagyatádi Gyógyfürdőhöz két szabadtéri medence tartozik, ezek közül az egyik egy 25 méteres gyógyúszómedence, amit 30 Celsius-fokos vízzel töltenek.

Nagyatád gyógyvizes úszómedence

Kehidakustány – Kehida Termál

A Hévízhez közeli termálfürdő szabadtéri részén található egy gyógyvizes úszómedence, amelynek vize 28-32 Celsius-fokos.

Kehida gyógyvizes úszómedence

Tiszaörsi Termálfürdő:

A kis retró hangulatú fürdőben egy 33 méteres szabadtéri gyógymedence is várja a fürdőzőket. A fokozatosan mélyülő medence vizének hőmérséklete 32 Celsius-fok.

Tiszaörsi Termálfürdő