• Gyógyvízzel rendelkező fürdőkből és gyógyfürdőkből is széles a választék Heves megyében.

  • A lakosságszám arányában ebben a megyében található a legtöbb gyógyfürdő.

Kimondottan szép fekvése van Heves megyének, már önmagában emiatt jó turisztikai célpont lehet. Azonban gyógyfürdőkkel, minősített gyógyvizekkel is bőven el van látva a megye, ami pedig a fürdőkedvelők, gyógyulni vágyók számára is ideális üdülési célponttá teszi.

A fürdőkínálat különösen erős Egerben és környékén. A megyeszékhely szomszédságában az elmúlt években szépen üdülőhellyé fejlődött ugyanis Demjén és Egerszalók is. Most csak kifejezetten azokkal a helyekkel foglalkozunk, ahol gyógyvíz, vagy gyógyfürdő található, de meg kell említeni, hogy ezeken kívül is akadnak még meleg vizű fürdők Hevesben.

Heves megyében összesen 7 gyógyfürdő és 16 darab, minősített gyógyvizet adó termálkút található. Ez azt jelenti, hogy a megyében 49 ezer állandó lakosra jut egy gyógyfürdő, ami Magyarországon a legjobb érték! Területalapon nézve pedig 606 négyzetkilométerre jut egy gyógyfürdő, aminél csak Budapest van sűrűbben ellátva gyógyfürdőkkel.

A 16 darab hevesi gyógyvizes kút azt jelenti, hogy hazai szinten – a megyéket nézve – a középmezőnyben szerepelnek. Holtversenyben Békés megyével, ahol szintén 16 gyógyvizes kutat tartanak nyilván. A legtöbb gyógyvizes forrással amúgy Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye büszkélkedhet, ami szám szerint 26-26 darabot jelent.

Heves megye gyógyfürdői Eger

Heves megye gyógyfürdői

Ahogy említettük, a megyében 7 darab gyógyfürdő található. Azonban ebből csak 4 számít klasszikus fürdőnek. Utóbbiak közé tartozik a Demjénben található gyógy- és élményfürdő, az Egri Termálfürdő (fenti képen), továbbá az egerszalóki Saliris Resort és a Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdő. Szintén érvényes gyógyfürdő minősítése van az egri – jelenleg felújítás alatt álló – Hunguest Hotel Flórának. Gyógyfürdőnek számít a Mátraderecskén működő gyógygázfürdő is, itt a gyógyhatást nem a víz, hanem a feltörő szén-dioxid gáz jelenti. Mindezeken túl a Parádfürdői Kórház is gyógyfürdő minősítéssel rendelkezik.

Heves megye gyógyvizei

Demjénben található a legtöbb, gyógyvíz minősítésű vizet adó termálkút, összesen 5 darab. Egerben 4 darab gyógyvizes kutat tartanak nyilván. Bükkszéken és Parádsasváron 2-2 gyógyvizes forrás található, a parádit ivókúrához használják. Egerszalókon és Parádfürdőn 1-1 gyógyvíz minősítésű forrás van. Mindezeken felül még mindig szerepel a nyilvántartásban a 2015 óta zárva tartó mátraderecskei Kincses Fürdőt ellátó gyógyvizes kút is.

Zala megye gyógyfürdőiről, gyógyvizeiről itt olvashat.