• 1968 óta működött egy kis termálfürdő Mátraderecskén.

  • Az elöregedett csővezeték miatt idén már nem tudták megnyitni a strandfürdőt.

  • Nagyon sok pénzbe kerülne a fürdő újranyitása.

A Heves megyében található Mátraderecske település elsősorban a szén-dioxidos gyógygázfürdője kapcsán ismert. (Erről ide kattintva olvashat). Viszont a közel 2000 lakosú községben hosszú évek óta működik egy kisebb, termálvizű strand is.

Mátraderecske termálfürdőJúnius elején azonban Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere arról a szomorú hírről tájékoztatta a helyi lakosokat, hogy idén nem nyit ki a strandfürdő és a jövője is bizonytalan.

Mátraderecske termálA problémát az jelenti, hogy a termálkútban lévő csővezeték teljesen tönkrement, ezért a termálvizet nem tudják a felszínre hozni. Így is sokat bírtak a csövek, hiszen közel 50 évig látták el vízzel a kis fürdőt, mostanra viszont már elkerülhetetlen lenne a cseréjük. Ez viszont nem lesz egyszerű, ugyanis becslések szerint 160 millió forintba kerülne a 40 Celsius-fokos vizű termálkút rendbehozása. Ilyen jellegű beruházásokhoz uniós forrás jelenleg nem szerezhető, ezért megpróbál a település valamilyen más módon pénzhez jutni, de ez egyelőre nem tűnik egyszerűnek.

Mátraderecske strandfürdőA Kincses Strandfürdő vizét 2011-ben nyilvánították gyógyvízzé, magas a jód, a bróm és a kéntartalma. Magára a vízre 1967-ben egy kutatófúrás során bukkantak, a fürdőt egy évvel később, 1968-ban nyitották meg egy medencével.