A szén-dioxidos szárazfürdő sokak számára mofetta néven ismerősebb lehet. Nagyon régóta használják gyógykezelésekhez a vulkáni utótevékenység során létrejött szén-dioxidos gázfeltöréseket. A Torja nevű erdélyi településen például Büdös-barlangnak hívják a mofetta lelőhelyet, Mátraderecskén pedig külön gyógygázfürdő épült a szén-dioxidos kezelésekhez, de Parádfürdőn is lehetőség van ilyen kezelésekre.. Ugyanakkor a szén-dioxidos szárazfürdő mesterségesen is előállítható, így már országszerte igénybe lehet venni ilyen kezeléseket.

Mire jó a szén-dioxidos „fürdő”?

A szén-dioxid a bőrön áthatolva erős értágító hatással rendelkezik, ezért a végtagok – különösen a lábak – verőér és visszér-betegségeinek kezelése során hatásos. Gyakran alkalmazzák verőérműtétek és katéteres értágítások után, cukorbetegek érszövődményeinél, krónikus vénás elégtelenség, nyirokkeringési zavarok kezelésénél. A tapasztalatok szerint mindezeken felül a végtagokon lévő fekélyek gyógyulását is elősegíti a mofetta.

Mofettakezelés Mátraderecskén

Mofettakezelés Mátraderecskén

A mofettás kezelések során szén-dioxid gázzal töltött medencébe ülnek a betegek. Fontos, hogy csak derékig érje őket a gáz, hiszen a színtelen-szagtalan szén-dioxid belélegezve mérgező. Ezért az ilyen szárazfürdőket szakképzett személyzet felügyeli és – például Mátraderecskén – biztos, ami biztos a betegek  egy „biztonsági övvel” is rögzíthetik magukat a kezelések alatt.