A gyógyvizek többféle módon is kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre. Nagy szerepük van ebben az ásványi anyagok felszívódásának és a víz fizikai tulajdonságainak.

Gyógyvizeknek azokat a természetes vizeket – az esetek többségében termálvizeket – nevezzük, amelyeknek orvosi vizsgálatokkal igazolták bizonyos egészségügyi panaszok esetén a kedvező hatását. Viszont felmerülhet bennük, hogy a gyógyvizek miképpen hatnak a szervezetre? A válasz erre az, hogy többféleképpen.

A gyógyvíz minősítést szerzett vizeknek többnyire magas az ásványianyag-tartalma, amelyeknek egy része a benne történő fürdőzés során a bőrön át felszívódik. A magas sótartalmú vizeknek olyan hatása is ismert, hogy a bőrre rakódó só keltette ingertől értágító anyagok szabadulnak fel a szervezetben. A vízben üldögélve óhatatlanul be is lélegezzük a gyógyvíz páráját, s egyes anyagok a nyálkahártyán át bejuthatnak a szervezetbe, ahol jótékony hatást fejhetnek ki például a légzőrendszerre. Ennek különösen az asztmások, allergiában, vagy éppen visszatérő légúti gyulladásban szenvedők vehetik hasznát. Sőt, egyes gyógyvizeket – például a bükkszékit – kifejezetten inhaláláshoz is használnak. Jó néhány hazai gyógyvíz ivókúra formájában is hatásos (a palackozott gyógyvizekről nem is olyan rég írtunk), az ezekben található anyagok az emésztőrendszerbe jutva szívódnak fel.

szilveszter termálfürdő

Az ásványi anyagok szervezetbe jutásán felül egyéb pozitív tulajdonsága is lehet a gyógyfürdőzésnek. Az egyik a víz felhajtóereje, magyarán az, hogy a fürdőző súlya kisebb lesz a vízben. Emiatt egy nyakig érő vízben lévő 70 kilogrammos személy a medencében pusztán 7 kilogrammot nyom. Márpedig így lehetővé válik a fájdalmas, merev ízületek kíméletes átmozgatása. Különösen, hogy a kellemes hőfokú víz amúgy is izomlazító, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatással bír. Keringési betegségekben szenvedők számára lehet kedvező, hogy a fizikai hatások miatt a vízben megváltozik a fürdőzők vérelosztódása a szervezeten belül.

A fürdőzés kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre, azaz oldja a feszültséget, nyugodtabbá válunk, amit az is erősít, hogy a fürdőhelyeink többnyire kellemes környezetben fekszenek. Ezek segíthetnek az alvási problémák, az idegesség, a magas vérnyomás leküzdésében, de közvetve mindenféle betegség esetén hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz.

BerekfürdőMindezeken túl a víznek van egyfajta természetes masszírozó hatása is. Ezt ráadásul fel lehet erősíteni a sok gyógyfürdőben megtalálható masszírozó élményelemekkel. S erre épülnek az olyan gyógykezelések is, mint például a víz alatti sugármasszázs, amit tangentornak is neveznek. Utóbbival segíthető a görcsös izmok ellazulása, fokozódik a vér- és nyirokkeringés, valamint általánosságban is javul a közérzetet.

Tetszett a cikk? Hívd fel rá az ismerőseid figyelmét is!