Légúti betegségek esetén hatékony lehet a magas sóstartalmú gyógyvizes inhalálás. Ez házilag is megoldható, de nem árt néhány dologra odafigyelni.

Orvosi vizsgálatok is bebizonyították, hogy a tengerpartok magas sótartalmú levegője enyhíti a légzőszervi panaszokkal küszködők tüneteit. Bár jó lenne, de az nehezen megoldható, hogy mindenki valamelyik közeli tengerparthoz utazzon, amikor elkezdődik az allergia-szezon, vagy éppen egy kiadós megfázástól szenved. Erre lehet jó a sós vizes inhalálás. A bükkszéken feltörő, magas sótartalmú gyógyvizet például sokan használják erre a célra. A sós párás kezelések jót tesznek az asztmásoknak, allergiásoknak, poros levegőjű helyen élőknek és dolgozóknak, vagy éppen a légutak hurutos megbetegedése esetén.

A házi inhalálás ideális időtartama napi kétszer 15 perc. Ehhez egy ultrahangos párásítókészülékre van szükség, azonban nem mindegy, hogy milyenre. A témával foglalkozó internetes fórumokon fellelhető tapasztalatok szerint ugyanis a magas sótartalmú gyógyvíz egész egyszerűen tönkreteszi az ultrahangos párásítókészülékek többségét. Ezeknél a gépeknél sok esetben még a túlzottan kemény csapvíz is meghibásodást okozhat, nem hogy a gyógyvíz. Emiatt nagyon fontos, hogy olyan készüléket használjunk a gyógyvizes párásításhoz, amit kifejezetten ilyen célra terveztek.

nátha

A Salvus vizek forgalmazója ezt még azzal is kiegészíti, hogy az ilyen párásítókészülékeket se használjuk a szobában, ugyanis a kicsapódó ásványi anyagok egyrészt fehér porszerű réteggel beborítanak mindent a szobában. Másrészt az elektronikai eszközöket tönkre is tehetik.
Így leginkább a fürdőszoba léphet elő ilyen esetekben inhaláló helyiséggé, ott általában amúgy is magasabb a természetes páratartalom, ami önmagában is előnyös.