Nem árt tisztázni, hogy mit értünk megfázás alatt. Egy enyhébb nátha kezelhető szaunázással, viszont komolyabb megbetegedés esetén már többet árthat, mint használ.

A szakemberek véleménye megoszlik abban, hogy már meglévő megfázás esetén szabad-e szaunázni. Általánosságban az biztosan kijelenthető, hogy a megfázás megelőzésére kifejezetten alkalmas a rendszeres szaunázás, hiszen edzettebbé teszi a szervezetet.

Néhány évvel ezelőtt Ausztriában végeztek egy tesztet. Felnőtteket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai rendszeresen jártak szaunába, a másik csoport tagjainak viszont tilos volt a szaunák látogatása. A féléves vizsgálat konklúziója az volt, hogy a szaunázók körében szignifikánsan alacsonyabb volt azok száma, akik átestek náthás időszakon.

szauna termálfürdő

Már kialakult panaszok esetén fontos definiálni magát a „megfázás” szót. Lázas állapotokban, vagy pláne influenza alatt kifejezetten ellenjavallt a szauna használata. Enyhébb nátha esetén azonban egyesek szerint hatékony lehet. Arra azonban nem árt figyelni, hogy ilyenkor érdemes kerülni az illóolajok használatát, mert irritálhatja a légutakat.