Bizonyos betegségek kezelése esetén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásával is igénybe vehetők egyes kezelések a kijelölt gyógyfürdőkben. Az OEP jelenleg a következőkhöz nyújt támogatást: gyógymedencébe szóló belépő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas gyógyfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs, vízi gyógytorna, szén-dioxidos gyógygázfürdő. Ezekre évente kétszer 4×15 alkalomra lehet támogatást igényelni. Szakorvosi és háziorvosi beutalóval, vagy fürdőorvosi vizsgálat után. Amennyiben van reumatológiai szakrendelés a fürdőben, akkor a legegyszerűbb háziorvosi beutalót kérni az adott fürdő szakrendelésére, így akár ott helyben is felírhatják a kezeléseket.

tangentor Zalakaros

Fontos megjegyezni, hogy az OEP csak a kezelési költség egy részét téríti és az egyes gyógyfürdők árai között vannak eltérések. Ennek apropóján megnéztük, hogy két, egymáshoz viszonylag közel fekvő gyógyfürdőben – Hévízen és Zalakaroson – mennyire különböznek a támogatott gyógykezelések árai.

Támogatott gyógykezelések árai (forintban)

Hévíz – ReumakórházZalakaros – Gyógyfürdő
Medencefürdő500750*, főszezonban: 1050
Iszappakolás900500
Súlyfürdő450300
Szénsavas kádfürdő500300
Orvosi gyógymasszázs750500
Víz alatti sugármasszázs650500
Víz alatti csoportos gyógytorna500300

* Elő- és utószezonban, legalább napi három OEP-kezelés igénybevétele esetén 450 forint.

Összességében tehát Zalakaroson valamivel alacsonyabbak a fizetendő díjak, mint Hévízen. A kivételt a medencefürdő jelenti a főszezonban. Illetve az elő- és utószezonban akkor, ha valaki kevesebb mint három kezelést vesz igénybe egy nap.