• Egy-egy talpmasszázs ára több lehet, mint egy fürdőbelépő.

  • Viszont cserébe számos betegség, vagy enyhébb egészségügyi panasz kiegészítő terápiájaként alkalmazható.

A talpmasszázs hatásmechanizmusára többféle magyarázat is létezik. Annyi biztos, hogy a módszer Kínából származik, ahol a test bizonyos területeit érintő nyomással – akupresszúrával – kezeltek egyes egészségügyi panaszokat. (Később ebből fejlődött ki az akupunktúra.) A talp és lábfej különböző pontjait egy-egy szervhez rendelték, s állítólag ezek masszírozásával érhető el a kívánt hatás.
A talpmasszázs előnye, hogy bárki saját magán is gyakorolhatja. Más kérdés, hogy ez nem különösebben kényelmes és fárasztó is. Továbbá az eredeti kínai módszer szerint azért ez nem csak annyit jelent, hogy „masszírozzuk, ahol érjük”, hanem kidolgozott módszertana van.

Kiegészítő kezelésként a talpmasszázs alkalmazható különféle anyagcsere-betegségeknél, légzőszervi problémáknál, vesepanaszoknál és reuma esetén is. A talpmasszázs hatásának leírása nem pusztán hagyományon alapul, ugyanis léteznek erről orvosi kutatások is. Tavaly publikáltak egy vizsgálati eredményt a Michigani Egyetem kutatói, akik daganatos betegeknél kiegészítő terápiaként alkalmazták a talpmasszázst. Azok, akik szakszerű talpmasszázsban részesültek, kimutathatóan jobb közérzetről számoltak be, mint azok, akiknek csak „találomra” masszírozták a lábát, vagy pedig egyáltalán nem részesültek benne.

Egyes talpmasszázzsal foglalkozó természetgyógyászok szerint ugyanakkor alkalmas szinte mindenféle betegség kezelésére ez a módszer – amit mondjuk azért nem árt fenntartással fogadni. Önálló, mindent egymagában megoldó kezelésként nem érdemes erre hagyatkozni, ugyanakkor kiegészítő terápiaként hatásos lehet.

talpmasszázs

A talpmasszázs számos hazai gyógyfürdőben is elérhető. Arra azonban készüljünk fel, hogy a képzett szakember által végzett talpmasszázs nem olcsó mulatság, többnyire drágább, mint maga a fürdőbelépő.

A 25 perces talpmasszázs a kehidakustányi Kehida Termálban 5900 forintba kerül. A Sárvári Termálfürdőben ugyanez 5500 forintba. A zalakarosi gyógyfürdőben a 30 percig tartó talpmasszázs 4400 forint, Bükfürdőn a talpreflexzóna masszázs ára 7700 forint. A Mórahalmi Gyógyfürdőben pedig egy 20 perces talpmasszázst 2200 forintért kínálnak. Van tehát némi szóródás az árakban.