Jelenleg öt gyógybarlangot tartanak nyilván az országban, viszont akár négyszer ennyi is kialakítható lenne. Főleg az asztmások, allergiások és hörghurutban szenvedők panaszait enyhíthetik a barlangkezelések.

A fürdőkön belül külön kategóriát képviselnek azok, amelyek valamilyen betegséget bizonyíthatóan gyógyítanak. Hasonló a helyzet a barlangokkal is, amelyek szintén elnyerhetik a gyógybarlang titulust. A barlangok gyógyászati szerepét még az 1800-as években Lengyelországban ismerték fel. A Wieliczka sóbányában dolgozó munkásokat ugyanis látványosan elkerülték – a szénbányász társaiknál meglévő – tüdőbetegségek.

A németországi Ennepetalban lévő barlang gyógyhatását pedig morbid módon a második világháború alatt ismerték fel. A bombázások alatt ugyanis a helybéliek óvóhelynek használták a barlangot, és közülük az asztmásoknak, illetve egyéb légúti betegségekkel küszködőknek javult az állapota. A Klutert-barlang így a háború után gyógyászati hellyé lépett elő. Máshol is felismerték a barlangok gyógyhatását, nemrég írtunk például az Erdélyben található parajdi sóbányáról, amit sokan az asztmájuk, hörghurutjuk, vagy éppen allergiájuk kezelése miatt keresnek fel.

Szemlő-hegyi-barlang

Jelenleg Magyarország területén nagyjából 1500 kisebb-nagyobb barlangról tudunk, ezek közül becslések szerint legalább 20-ból lehetne gyógybarlangot kialakítani. Jelenleg viszont csak öt olyan barlang működik, amely hivatalosan is gyógyhatással rendelkezik: a jósvafői Béke-barlang, a tapolcai gyógybarlang, a budapesti Szemlő-hegyi barlang, a lillafüredi Szent István-barlang és az Abaligeti-barlang.

Ezek a barlangok a gyógyhatásukat annak köszönhetik, hogy magas a relatív páratartalmuk, emiatt a bekerülő szennyeződések, pollenek, gombák kicsapódnak a levegőből. Márpedig a pollen- és pormentes levegő enyhíti a légúti betegségek tüneteit. A levegő átlagosnál magasabb szén-dioxid tartalma pedig növeli a légzés intenzitását. Ezen felül a barlangok sós klímája önmagában is gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatással rendelkezik.

A barlangterápia különösen hatékony a gyerekeknél, hiszen náluk a beteg légutak még nem károsodtak véglegesen, így könnyebben regenerálódik a szervezetük. Ideális esetben egyébként egy barlangi gyógykúra három hétig tart, ami napi 3-5 órás barlangi tartózkodást foglal magában.