Parajdon gyógyfürdő is működik, mégis a település neve elsősorban a sóbányája és az onnan származó különféle gyógyhatású sókészítmények révén vált ismertté.

Jó néhány hazai termálfürdő kiegészítő szolgáltatásai között megtalálható a sószoba. A kiskunmajsai Jonathermál fürdőbe pedig ezen belül is parajdi sókamrát telepítettek. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a parajdi sóról.

Parajd Budapesttől 600 kilométerre Romániában, azon belül Hargita megyében található. A helység neve régóta összekapcsolódik a sóval, ugyanis már a római korban is működött itt bánya, s maga a tájegység – Sóvidék – is erről kapta a nevét. Egyes források szerint ezen a területen található Európa legjelentősebb sókészlete.

A közhiedelemmel ellentétben só és só között is jelentős különbségek vannak. A parajdi a legjobb minőségűek közé tartozik, összesen 84-féle ásványi anyagot, köztük kalciumot, káliumot, jódot, magnéziumot tartalmaz kifejezetten magas koncentrációban. A boltokban is megvásárolható parajdi fürdősó abban is különbözik a hasonló termékektől, – például a holt-tengeritől – hogy enyhe iszaptartalma van, ami miatt nem fehér, hanem szürkés a színe. A fürdővízben az iszap kioldódik a sóból, ami fokozza a gyógyhatását.

Fürdősóként bőrbetegségek, azon belül is különösen a pikkelysömör kezelésénél hatásos, továbbá reumatikus problémák és izomfájdalmak esetén is gyógyhatással rendelkezik. Fertőtlenítő hatása révén különféle fertőzések esetén is használható. A parajdi sót ugyanakkor messze nem csak fürdősóként lehet felhasználni. Sokan étkezési sóként fogyasszák, mások feloldva ivókúrákhoz használják, de készül belőle szappan, pakolás és sótégla is. Utóbbiak segítségével pedig akár sószobák, sókamrák is kialakíthatók.

Parajdon a sóbánya föld alatti csarnokait is légúti megbetegedések gyógyítására használják. A bánya mélyén a levegőben lévő por, pollen és mindenféle szennyeződés kicsapódik, a magas relatív páratartalmú sós levegő belégzésének pedig gyulladáscsökkentő hatása van, így hatékonyan alkalmazható asztma, hörghurut és allergiás panaszok esetén. Parajdon egyébként gyógyfürdő is található, stílszerűen ennek a vize is az igen magas sótartalmáról ismert.

A parajdi sókészítmények egyetlen rossz tulajdonsága az áruk, hiszen mind étkezési, mind fürdősóként drágábbak a hasonló – például holt-tengeri – készítményeknél. Sokan ezért inkább nagyobb tételben szerzik be az erdélyi útjaik során.

Amennyiben további információkra kíváncsi, akkor a parajdi sóbánya honlapját ezen a linken találja.

A barlangkezelésről pedig ide kattintva olvashatja egy korábbi cikkünket.