A hazai gyógyvizek egy része nem csak a benne való fürdés révén, hanem belsőleg is gyógyhatású. Jó néhány helyen ezért lehetőség van ivókúrához is használni ezeket a vizeket, így van Bükfürdőn, Igalon, Harkányban, vagy éppen Budapesten a Széchenyi, a Lukács és a Rudas Fürdők esetében.

Vannak olyan gyógyvizek, amelyek palackozott formában is beszerezhetők, akár a hipermarketekben is. Összegyűjtöttük, hogy ezek a gyógyvizek ivókúraként milyen panaszok kezelésére alkalmasak.

gyógyvízParádi: kénes gyógyvíz, aminek jelentős a kalciumtartalma is. Elsősorban gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén javasolják, ezen belül is olyan panaszoknál, amelyek savtúltengéssel járnak. Továbbá epepangással járó állapotok, és a puffadás kezelésére is alkalmas. Hurutos légzőszervi betegségeknél nyákoldó hatású.

Hunyadi János: glaubersós gyógyvíz. Elsősorban hashajtásra használják, de enyhe (!) bélgyulladások kezelésére is alkalmas lehet. Az epehólyagot érintő betegségek esetén csökkenti az epekő kialakulásának az esélyét.

Ferenc József: glaubersós keserűvíz. Szintén székrekedés és enyhe bélhurut esetén alkalmazható jó hatásfokkal. Sokan fogyókúrázáshoz is használják.

Mira: glaubersós, konyhasós, magnéziumszulfátos gyógyvíz. Enyhe hashajtó hatású, tisztítja a bélrendszert, mindemellett epehajtó tulajdonsággal is rendelkezik.

gyógyvizekSalvus: alkáli hidrogénkarbonátos víz, amit gyomorsav-túltengés, gyomor- és nyombélfekély kezelésére alkalmaznak. Cukorbetegség esetén pedig a kiegészítő terápia része lehet. Enyhíti a reflux-betegséggel járó tüneteket, valamint porlasztva különféle légúti betegségek kezelésére és gyógyítására is alkalmas.

Jódaqua: magas jódtartalmú víz. Értelemszerűen elsősorban jódhiányos állapotok, golyva megelőzésére, kezelésére használható.