Ugyan 100 százalékosan nem reprodukálható a Holt-tengerben való tartózkodás, de fürdősóként otthon alkalmazva is számos pozitív hatással számolhatunk.

A Holt-tenger az egyik legkülönlegesebb természeti képződmény, hiszen a felszíne több mint 400 méterrel a tenger szintje alatt terül el, a vize pedig rendkívül sós. Olyannyira, hogy magasabb rendű élőlények nem is élnek meg benne, a vízben fürdőzők teste pedig a felszínen lebeg. A Holt-tenger erősen sós vizének gyógyhatást is tulajdonítanak, s ezt a hatást házilagosan, holt-tengeri fürdősókkal is megpróbálhatjuk reprodukálni, még ha nem is lehet 100 százalékosan azonos hatásra számítani.

Holt-tengeri fürdősó

A drogériákban, webáruházakban számos holt-tengeri sókészítmény vásárolható, tehát van bőven választék, a hátrányuk viszont az, hogy viszonylag drágák. Ahogy eredeti formájában, úgy fürdősóként is elsősorban a bőrbetegségek esetén lehet kedvező hatása, azon belül is főképpen a pikkelysömörös betegek tüneteit enyhíthetik ezek a házilagos sós fürdők. Ezen felül hasznos lehet azoknak is, akiknek nagyon száraz a bőrük, ileltve erősen aknés bőr esetén. Továbbá sokszor azok is kellemes tapasztalatokról számolnak be, akiknek nincs bőrbetegségük, ugyanis pórusösszehúzó hatása révén az apróbb ráncokat – időlegesen – eltünteti, a sós fürdő után a bőr feszesebb, rugalmasabb lesz.

 

A holt-tengeri sónak jelentős a bromid tartalma, ami kedvező hatással van az izmokra, lazítja azokat, csökkenti az izomlázat. A vérkeringést serkentő tulajdonsága, valamint a benne lévő ásványi anyagok felszívódása révén enyhíti az ízületi, reumás fájdalmakat, csökkenti az ízületek merevségét. Mindezek mellett pedig stresszoldó, nyugtató hatása is van, így alkalmas lehet a nap végi fürdőzésként, különösen azoknak, akik alvásproblémákkal küszködnek.

fürdősó Azt érdemes megjegyezni, hogy a holt-tengeri sónak nem ugyanolyan az összetétele, mint az egyszerű konyhasónak. Magyarán a fenti hatások nem reprodukálhatók egy zacskó konyhasó vízbe borításával. A vizsgálatok szerint a holt-tengeri sókban összesen 26-féle ásványi anyag, valamint nyomelem található, ezen belül is kiemelkedően magas a magnézium- és a bróm tartalma.