A kifejezetten hideg időben nem ritka, hogy nagyon lehűlnek, fáznak a végtagjaink. Ez teljesen természetes – még ha nem is kellemes – jelenség. Vannak azonban olyan esetek, amikor állandó, vagy rendszeresen visszatérő jelleggel hideg tapintásúvá válnak a kezek és a lábak. Az elsősorban a nőket érintő problémát a végtagok ereinek az összehúzódása okozza, ami miatt csökken a vérellátottság, s így a testrész hőmérséklete is.

Ennek a jelenségnek számos oka lehet. Kiválthatja a stressz, a dohányzás, de még a túlzott koffeinfogyasztás is. Ezek annyiból könnyű esetnek számítanak, hogy viszonylag egyszerű a kiküszöbölésük. Azonban néhány esetben betegség is állhat a háttérben. Ezek közé tartozhatnak egyes érgyulladások, a cukorbetegség, az alacsony vérnyomás, a Raynaud-kór, Raynaud-szindróma (a kettő nem ugyanaz),  de akár pajzsmirigy probléma is lehet a háttérben.

Első körben tehát azt fontos tisztázni, hogy a fentiek közül melyik is okozza magát a tünetet. A hideg végtagok kúrálására számos természetes módszer is létezik. Kedvező hatással vannak rá a magas szénsavtartalmú vízben, szénsavas kádfürdőben végzett kezelések. A szénsav hatására ugyanis kitágulnak az erek. Szintén ezen az elven hat a széndioxidos fürdő, más néven a mofetta. Ugyancsak megoldást jelenthet a hideg kéz és a hideg láb problémájára, vagy legalábbis a tüneteket enyhítheti a váltott hőfokú fürdő is.