Ezentúl társadalombiztosítási támogatás is igényelhető a mátraderecskei mofettafürdőben elérhető gázkezelésekhez. A széndioxidos fürdőt már húsz éve használják gyógyászati célra.

Augusztus elseje óta társadalombiztosítási támogatást vehetnek igénybe a mátraderecskei mofetta gázfürdőbe beutalóval érkező betegek. Az egészségbiztosítási pénztár 85 százalékos támogatás nyújt a széndioxidos gyógygázfürdőben végzett kezelések után, de a betegek mostantól utazási kedvezményt is kaphatnak. A támogatás bevezetése óta 25 százalékkal nőtt a mofettafürdő betegforgalma, jelenleg már napi 100-150 beteget kezelnek a mátraderecskei intézményben.

A mátraderecskei gyógygázfürdő épülete

A mofetta egyfajta vulkáni utótevékenység, amelynek során széndioxidos gázfeltörések alakulnak ki. Erdélyben a Torja nevű településen például Büdös-barlangnak hívják a helyi mofetta lelőhelyet, ami a kénes gázfeltörés jellegzetes szaga után kapta a nevét. A Büdös-barlangot már az 1800-as évek óta használják gyógykezelésekhez.

A mátraderecskei mofetta 1992-ben tört felszínre egy földrengés után, de a gázok enyhe szivárgását már korábban is érzékelték a helyiek. A feláramló széndioxid gázforrás fölött ezután egy gyógyászati épületet alakítottak ki. A mátraderecskei mofettát 1999-ben gyógygázzá, 2006-ban pedig magát az épületet gyógygázfürdővé minősítették.

Ilyen „medencében” történik a kezelés

A mofettás kezelés elsősorban érszűkület esetén hatásos, de használják a trombózis utókezelésére és különféle mozgásszervi problémák esetén is. A mofettakezelések során egy gázzal feltöltött medencében foglalnak helyet a betegek. A széndioxid mérgező, emiatt fontos, hogy a betegeket csak deréktől lefelé érje a gáz, ezért a kezeléseket szakképzett személyzet felügyeli. Egy negyedórás széndioxidos gyógygázfürdő teljes ára 1700 forint, amit ezen az áron bárki kipróbálhat orvosi beutaló nélkül is.

A kezelésről bővebb információ a széndioxid gyógygázfürdő honlapján olvasható.