A jelentősebb hazai gyógyfürdők mindegyikében elérhető a szénsavas kádfürdőnek nevezett kezelés. Magának a speciális fürdővíznek az elkészítése nem túl cizellált, ugyanis fürdővízbe (nem is feltétlenül termálvízbe) szénsavat juttatnak.

A vízben lévő kis buborékok stimulálják a páciens bőrfelszínhez közeli ereit. Emiatt megnő a bőr szén-dioxid telítettsége, a szénsav hatására kitágulnak az erek és nyugodtabbá válik a szívműködés, csökken a vérnyomás, javul a szövetek vérellátása. A légzőközpontot izgatja a szén-dioxid, amitől mélyebbé válik a légzés.

Vannak olyan termálforrások, amelyek természetes állapotukban is sok szénsavat tartalmaznak, így önmagukban is alkalmasak ilyen fürdőzéshez. Magyarországon ilyen például a Balatonfüreden feltörő termálvíz. A legtöbb esetben azonban szén-dioxid palackkal állítják elő a fürdőzéshez szükséges szénsavat. Házilagosan is készíthető ilyen fürdő, ehhez egy kád vízbe 50 gramm szódabikarbónát és 37 gramm citrompótlót (borkősavat) kell keverni, amitől szén-dioxid gáz szabadul fel a vízben.

A szénsavas fürdő általában 30-32 fokos, vagy hidegebb, ugyanis minél hűvösebb a víz, annál nagyobb lesz a szénsavtartama, a pezsgés miatt azonban ennél melegebbnek érezni a vizet.

A szénsavas kádfürdő elsősorban keringési zavarok, szívbetegségek, kezdődő érszűkület esetén hatékony kezelési mód. Ugyanakkor frissítő hatása révén kimerültség esetén is kedvező hatású.

szénsavfürdő szénsavas kádfürdő

Mennyiért fürödhetünk szénsavban?

A szénsavas fürdőkezelések általában 20 percesek. A legtöbb gyógyfürdőben 2000-2500 forintba kerülnek. Konkrétan a harkányi fürdőben és Sárváron is 2000 forint, a hévízi Szent András Reumakórházban 2500 forintért kínálnak ilyen kezelést, Bükfürdőn pedig 2800-ért. A szénsavas kádfürdő a kevésbé ismert helyeken is nagyságrendileg hasonló összegbe kerül, a Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdőben például 2350 forintért vehető igénybe ez a gyógyszolgáltatás.