A gyógyvizeink közül azokat sorolhatjuk az alkalikus kategóriába, amelyekben a nátrium, a kálium- és hidrogén-karbonát ionok a dominánsak. Ezeknek a vizeknek belsőleg nyákoldó, epehajtó, savtúltengést megszüntető hatásuk van, ezért nem véletlen, hogy sok alkalikus vizet palackoznak és bizonyos betegségek esetén ivókúraként ajánlják. Az egyik legismertebb alkalikus gyógyvíz a bükkszéki, amit Salvus néven forgalmaznak. Ugyanakkor ebbe a gyógyvizes kategóriába tartozik a balfi, a gyopárosi, a gyulai, a makói és a szegedi Anna-forrás vize is.

vízhőfokA tapasztalatok szerint az alkalikus vizek fürdőkúraként mozgásszervi betegségek, reumás panaszok és néhány nőgyógyászati betegség tüneteit enyhíthetik. Ivókúraként savtúltermelődéssel járó gyomorbetegségek, egyes – nem túl súlyos – gyomor- és bélrendszeri betegségek, húgyúti gyulladások kezelésére alkalmas. Vesekövesség esetén viszont kifejezetten ellenjavallt a fogyasztásuk. Inhalációs kezelésekhez is használható például a bükkszéki víz, a sós vizes pára légúti betegségek kezelése során lehet hasznos.

A gyógyvizes inhalálásról ide kattintva olvashatja egy korábbi cikkünket. Az ivókúrákról ide kattintva talál információkat. A jódos gyógyvizek hatásáról pedig itt tájékozódhat.