A gyógyfürdőknek általában a pozitív hatásairól szoktunk írni, azonban vannak olyan esetek, amikor kifejezetten ellenjavallt a használatuk. Ezek nagy része egyébként teljesen evidens dolog, hiszen nem meglepő, hogy magas lázzal, fertőző betegségekben, nyílt sebbekkel, vagy éppen részegen nem megyünk gyógyvízbe. Emellett vannak olyan esetek is, amikor a fürdőkúra nem kifejezetten ellenjavallt, viszont az átlagosnál nagyobb körültekintéssel kell eljárni. Ezeket gyűjtöttük most össze.

gyógyvízIlyenek a keringési elégtelenséggel nem járó szív- és érrendszeri megbetegedések, az enyhén magas, vagy éppen nagyon alacsony vérnyomás. Ezekben az esetekben fokozottabban oda kell figyelni a vízben töltött időre, illetve a medence hőfokára. Általánosságban elmondható, hogy ilyenkor inkább az ajánlott fürdési időnél – ami többnyire 20-30 perc – kevesebbet töltsünk a vízben, s ha lehet választani a különböző hőfokú medencék közül, akkor a hűvösebbe menjünk.

Szintén különös óvatossággal kell eljárni már az enyhébb tüdőtágulásoknál, idült hörghurutnál, hörgőtágulatnál is. A szakirodalom a kockázati tényezők közé sorolja az idős kort is, bár konkrét életkort nem említenek. Utóbbinál nyilván a pontos életkor mellett az általános kondíciót is figyelembe kell venni.