A termálvízből, vagy ásványvízből úgy lesz gyógyvíz, hogy orvosi vizsgálatokkal bizonyítják annak gyógyhatását. Most azon ritka alkalmak egyikének lehetünk tanúi, amikor lehetőség nyílik gyógyvíz-tesztelőnek jelentkezni. Megkezdődött ugyanis a budapesti Dagály Fürdő egyik ásványvizes kútjának gyógyvízzé nyilvánítási folyamata, s ehhez kapcsolódóan hamarosan orvosi vizsgálatok is lesznek. Ehhez olyan, 30 és 75 év közöttieket keresnek, akik gerinc- vagy térdízületi bántalomban szenvednek. A teszthez 35-35 személyt fognak kiválasztani a kétféle betegségből.

Dagály Fürdő

Dagály Fürdő

A fürdőkúrákat hétköznaponként tartják és összesen 15 kezelést foglalnak magukba. A fürdőkúrán résztvevőket háromszor fogja megvizsgálni reumatológus szakorvos. Elsőként közvetlenül a kúra előtt, majd a kúra végeztével, végül három hónappal a kezelés befejezése után. Azok, akik részt vehetnek a próba-fürdőkúrán, napi 3 órás ingyenes belépőt kapnak a Dagály Fürdőbe, a 3. havi kontrollvizsgálat után pedig ajándékban részesülnek.

További feltétele a kúrán való részvételnek egy hat hónapon belüli gerinc, illetve térd röntgenfelvétel, továbbá egy hat hónapnál nem régebbi vérvizsgálati eredmény.

Aki szeretne részt venni a próba-fürdőkúrán, annak szerdán 13:00 és 17:00 között, vagy pénteken 9:00 és 13:00 között kell jelentkeznie a Dagály orvosi szobájában, Szakmári Mária Magdolna reumatológus főorvosnál. (A fürdő címe: 1138 Budapest, Népfürdő utca 36. Telefon: 06-1-452-4556).