Akinél indokolt a kezelés és van türelme kivárni a várólistát, az OEP-támogatással is bekerülhet a Reumakórházba. Aki rövidebb várakozási időt, vagy színvonalasabb ellátást szeretne, annak a zsebébe kell nyúlnia. Összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségekkel számolhatunk és mennyibe kerül a rövidebb várakozás.

A gyógyvízzel rendelkező települések közül néhányban kórház is működik, s ezek közé tartozik Hévíz is. Felvetődhet sokakban, hogy mi kell ahhoz, hogy – akár teljes társadalombiztosítási támogatással – a hévízi Szent András Reumakórházban kezeltessék magukat?

Aki olyan krónikus mozgásszervi, reumatológiai betegségben szenved, amelynek gyógyítása megoldott a kórház keretein belül, annak első körben a házi- vagy szakorvosához kell fordulnia. Az orvos által véleményezett beutalót ezután el kell küldeni a kórháznak: Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. 8380-Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1., vagy a felvbiz@spaheviz.hu címre.

A jelentkezéseket a kórház bizottsága bírálja el és levélben értesíti az érintetteket a kérelem elfogadásáról. Ez esetben a betegnek postáznak egy nyilatkozatot is, amit vissza kell küldenie az intézetnek. Amint ez beérkezik, várólistára veszik a beteget, ami egy nem túl kellemes dolog, ugyanis akár egy évig is eltarthat, mire szabad ágyhoz jut valaki. A frissen műtött betegeket előreveszik a listán, nekik maximum három hónapos várakozási idővel kell számolniuk.

Szent András Reumakórház

Szent András Reumakórház

A szabad kapacitások terhére lehetőség van „nem OEP-finanszírozott” fekvőbetegként is bekerülni az gyógyintézetbe, ilyenkor a Reumakórház ellátását lényegében járóbetegként veszik igénybe. Ennek a fő előnye, hogy jóval rövidebb várakozási idővel lehet számolni, a hátránya pedig az, hogy térítési díjat kell fizetni egyrészt a szállásért, másrészt a kezelésekért. A kórház „szállodai szolgáltatásának” díja jelenleg kétágyas szobában naponta 6000 forint. Ennél azzal érdemes számolni, hogy a kúrák ajánlott időtartama minimálisan 7-10 nap, de ideális esetben legalább két hét.

A fenti megoldás egyébként nem csak a rövidebb várólista miatt előnyös, hanem azért is, mert magasabb komfortfokozatú a szállás. Ennek az igénybevételére egyébként azoknak is lehetőségük van, akik kivárják az OEP-finanszírozott várólistát és kiegészítő díjként napi 2500 forintot fizetnek.

Gyógytorna Hévízen

Gyógytorna Hévízen

Amennyiben valaki idegenkedik a kórházi környezettől, és személyre szabottabb, rugalmasabb ellátásra vágyik, annak megoldást jelenthet az, hogy olyan hévízi szállodába megy, ahol az OEP által támogatott gyógykezelések is elérhetők. Igaz, ez esetben nem számíthat folyamatos orvosi felügyeletre és a gyógykúra költsége is összességében magasabb lesz. Ilyen ellátásra lehetőség van a kórház melletti szállodában, vagy akár a Hotel Aquamarinban is.