Gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatással is rendelkezik a jód, ami több hazai gyógyfürdő vízében megtalálható magas koncentrációban. A jódos vizű budapesti fürdőt viszont bezárták.

Magyarországon több olyan gyógyvizes forrás is található, amely jelentős jódtartalommal rendelkezik. Sok esetben magas a brómtartalmuk is, így jódos-brómos vizekként szoktuk emlegetni. Ezek a vizek a jódot komplex kötésben tartalmazzák, ami azt jelenti, hogy kedvező az élettani hasznosulásuk. Utóbbi alatt nem csak a bőrön át, vagy ivókúra révén történő hatásra kell gondolni, ugyanis a jód rendkívül hatékonyan szívódik fel belélegezve is.

A jód jelentősen növeli a sejthártyák áteresztő képességét, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy elősegíti az ödémák felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik: a prosztata-, a húgyhólyag- és a petefészek gyulladásai esetén is hatásos. Javítja a keringést, stimulálja a petefészek működését és a tapasztalatok szerint a vércukor-szintet is csökkenti. Magától értetődő, de segít leküzdeni a jódhiányt is. Pajzsmirigy-túlműködés esetén viszont ellenjavallt a jódos vizek alkalmazása.

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló: jódos-brómos gyógyvízzel

A Nógrád megyében található Sóshartyánban feltörő, magas jódtartalmú vizet Jódaqua néven palackozzák, így az bárki számára könnyen elérhető. A fürdőkúrákra alkalmas vizek közül a jódos-brómos csoportba tartozik a hajdúszoboszlói, a cserkeszőlői és a debreceni gyógyvíz, s jódos víz tör fel Igalon.

A budapestiek bosszankodhatnak, ugyanis a fővárosi fürdők közül a jódos-brómos gyógyvizű Erzsébet Fürdőt 2005-ben bezárták. A fürdő újranyitása tervben sincs, ahogy a veszteséges fővárosi fürdőkről szóló összeállításunkban is írtuk, a tulajdonos egy tőkeerős befektető felbukkanására vár. Úgy tudjuk, hogy az évek során annyira leromlott a fürdő állapota, hogy a gyógyvizet adó kutat is újra kellene fúratni, így a megnyitása egyhamar nem várható.