Összesen kilenc budapesti fürdő működött tavaly veszteségesen, közülük a Csillaghegyi- és a Dandár Fürdő vitte a legtöbb pénzt. Az Újpesti Fürdő végleg zárva marad.

Az elmúlt héten számoltunk be arról, hogy egy, a fővárosi közgyűlés számára készített előterjesztésből kiderült, melyek a legnyereségesebb budapesti fürdők. A legjobban a Széchenyi– és a Gellért Gyógyfürdő szekere megy, együttes nyereségük eléri az egymilliárd forintot. Ugyanebből az előterjesztésből azonban kiderült az is, hogy melyek a legveszteségesebb fővárosi fürdők.

2012-es várható veszteség (millió forint)
Csillaghegyi 107
Dandár 52
Erzsébet* 22
Paskál 10
Újpesti* 9,8
Római 7,6
Király 5,4
Csepel 4,9
Rác* 2

* Zárva tartó fürdők.

A Budapest Gyógyfürdői- és Hévizei Zrt. üzemeltetésébe tartozó 14 fürdő közül tehát 9 termel veszteséget. Sőt, az előterjesztés szerint a strandfürdők egy részétől hosszabb távon sem várható nyereség.

Csillaghegyi Strandfürdő: csak nagyobb méretű bővítés, felújítás után lehetne nyereséget várni a fürdőtől. Még nem készültek el az erre vonatkozó tervek.

Dandárfürdő: a veszteséges működés leküzdésére csak akkor van lehetőség, ha megvalósul a 2016-ra tervezett 1,5 milliárd forintos beruházás, aminek során élményfürdővé alakítanák a Dandárt.

Erzsébet Fürdő: immár nyolc éve zárva tart. Nem reménytelen a helyzete, hiszen saját, jó minőségű gyógyvízzel rendelkezik. Önmagában azonban nem működtethető eredményesen, megoldás lehetne, ha egy befektető gyógyszállót építene a terület mellé.

Paskál Strandfürdő: a fürdővel szomszédos telken a XIV. kerületi önkormányzat uszodát tervez építeni, amihez a fürdőtől vásárolnák a vizet. Ennek révén lehetőség lenne arra is, hogy a Paskál egy része egész évben nyitva tartson, ami segíthetne lefaragni a veszteséget.

Újpesti Fürdő: hat éve zárva tart. Korábban a Széchenyi Gyógyfürdőből kapta távvezetéken a vizet, mert nem rendelkezik saját kúttal. Emiatt távlatilag is nagyon gazdaságtalan az üzemeltetése, ezért nem is tervezik a megnyitását. Egy szakvélemény szerint a fürdő épületét ésszerűbb lenne lebontani, mint felújítani. A fürdő veszteségét az őrzés költsége, az értékcsökkenés és az építményadó okozza.

Római Strandfürdő: a veszteség leküzdése csak egész éves működés és a jelenlegi parkoló – nem részletezett – más célú hasznosítása során lenne elképzelhető.

Király Fürdő: két évvel ezelőtt még 53 millió forint volt a vesztesége, amit mostanra nagyrészt le tudtak faragni. Ez annak révén sikerült, hogy alacsonyabb vásárlóerejű közönségnek különféle kedvezményeket kínáltak. Bevezették a félárú nyugdíjas- és a 70 százalékos diákjegyet, kuponos akciókat szerveztek, továbbá megállapodtak a szomszédos hotellel. Jövőre várhatóan kikerül a fürdő a veszteséges létesítmények sorából, és tervbe van véve egy felújítás is, amihez török állami támogatásra is számítanak.