Egyre népszerűbbek a hazai vendégek körében is a gyógyszállodák, illetve az egészségturisztikai üdülések. Hévízen különösen jónak ígérkezik a nyári szezon.

Hévíz TófürdőA hazai szálláshelyek év elejei forgalmának nem használt a szokatlanul hosszúra nyúlt téli. Különösen pedig az, hogy 2013 első két hosszú hétvégéjén kifejezetten kellemetlen időjárás volt. A kedvezőtlen trend kitartott áprilisban is, amikor országos szinten – az egy évvel korábbihoz képest – csökkent a vendégéjszakák száma.

Azonban nem érintette ez egyformán a teljes hazai piacot, a gyógyszállodák ugyanis kedvező előszezoni eredményeket tudtak felmutatni. Ezt jól mutatja, hogy amíg áprilisban a hazai szállodák átlagos szobafoglaltsága 36,3 százalékot tett ki, addig a gyógyszállodáknál ez elérte az 57 százalékot. Nem csak egyszeri jó eredményről van szó, hiszen az egészségmegőrzési-gyógyászati célú üdülések évről évre népszerűbbek. A KSH adatai szerint amíg 2011-ben ilyen céllal 182 ezren töltöttek ötnél több éjszakát gyógy- és wellness szállodákban, addig tavaly már 213 ezren.

Jónak ígérkezik a szezon Hévízen is. A város melletti repülőtér tavalyi 15 ezres utaslétszáma az új légijáratok révén 22-23 ezerre nőhet. A hévízi szállodák közül pedig különösen derűlátóak a NaturMed Hotel Carbonánál. Amíg tavaly májusban a nyári időszakra a szobáik 58 százalékát foglalták le, addig idén ez az érték 79 százalékra emelkedett.

„Osztrák, német, francia és orosz vendégeink mellett a belföldi vendégkör is kezdi tudatosan összekapcsolni a pihenést az egészségre fordított figyelemmel. Odafigyelünk, hogy gyógyászati, balneológiai és egészségügyi szolgáltatások mellett dietetikus trendeket és egészségmegőrző programokat is elindítsunk a kor igényeinek megfelelően” – nyilatkozta Lukács Ferenc, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója.

hévíz tél

Szintén Hévízhez kapcsolódó hír, hogy a Magyar Turizmus Zrt. külföldi PR-akciói ismét eredményesnek bizonyultak. A turisztikai szervezet révén tavaly nyáron látogatott Magyarországra Patrick Körber, aki a tapasztalatait a közelmúltban több németországi lapnak is megírta. Az Allgemeine Zeitung Mainz, a Wiesbadener Kurier, a Geissener Anzeiger – együttes példányszámuk meghaladja a 100 ezret – is egy-egy oldalas cikket közölt Hévízről, az itteni gyógykúrákról, egészségügyi kezelésekről, de a cikkekben kitértek a a Balaton környéki turisztikai lehetőségekre is.