Hét ágra süt a nap, magas az UV sugárzás, s ilyenkor menetrend szerint megszaporodnak a napozás veszélyességére figyelmeztető cikkek. Ezeket olvasva felvetődik, hogy létezik-e biztonságos mértékű barnulás? A napfény révén keletkező D-vitamin hatását kutató amerikai professzor, Michael F. Holick szerint létezik. Nyilván a leégés kifejezetten káros, viszont a mértékletes napozás előnyösen hat az egészségre.

Sokan a legsúlyosabb bőrrákfajta, a melanoma megjelenésétől tartva kerülik a napfényt. Holick kutatásai azonban rámutattak, hogy a melanoma gyakoribb Európában és Észak-Amerikában, mint az egyenlítői területeken, azaz ahol a legmagasabb UV sugárzás éri az embereket. Magyarán az UV sugárzást leginkább kerülő nemzeteknél a legmagasabb a melanoma kockázata.

A mértékletesség már csak azért is fontos, mert a bőr a barnulással védi magát a leégés ellen. Márpedig a leégés a melanoma egyik fő kockázati tényezője. Független tudományos kutatások szerint, ha valaki napsütötte területen él, – vagy kevésbé napos területen, de tudatosan napozik – akkor az UV-B-sugárzás révén keletkező magas D-vitamin-szint hatására egy sor súlyos betegség kialakulásának kockázata csökken. Utóbbiak sorába tartoznak a vastagbelet-, prosztatát- és az emlőt érintő daganatos betegségek, amelyek csak az Egyesült Államokban évi 115 000 áldozatot szednek. A D-vitamin hatását vizsgáló professzor szerint azonban ezek nagy része megelőzhető lenne a mértékletes napozással.

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.