Az elmúlt hónapok slágertémája lett a D-vitamin egészségre gyakorolt hatása. Újabban ugyanis egyre több kutatás igazolta, hogy nem pusztán a csontképződésre, vagy a haj növekedésére van hatással a D-vitamin, hanem számos élettani funkcióra. Egyes kutatások szerint több civilizációs betegségben is szerepet játszik ennek a vitaminnak a hiánya, amit az okoz, hogy a modern életvitel miatt a szükségesnél kevesebbet tartózkodnak az emberek a szabadban.

napsütés

Jó néhány tévhit is él a D-vitaminnal, és a képződésével kapcsolatban, ezek közül gyűjtöttünk most össze ötöt.

– Az ablakon át besütő napfény hatására is D-vitamin képződik a szervezetben.

– Nagyon aktuális kérdés ez, hiszen így kora tavasszal a szabadban történő napozáshoz még hideg van, ablakon át viszont már kellemes meleget ad a napfény. Sajnos azonban az üvegen áthaladó napfény egyáltalán nem segíti elő a D-vitamin termelődését a szervezetben. Az ablaküveg ugyanis elnyeli az UV-B-sugárzást. A bőrnek közvetlenül kell érintkeznie a napfénnyel ahhoz, hogy meginduljon a D-vitamin termelődése.

– A szénsavas üdítők csökkentik a szervezet D-vitamin- és kalcium szintjét.

– A szénsavas üdítőknek a vizsgálatok szerint nincs ilyen hatásuk.

– A délutáni napozás kedvezőbb a szervezet számára.

– Kutatások szerint kora a délelőtt és késő délután még a nyári időszakban is jelentősen lecsökken a D-vitamin előállításának képessége. A szervezet a legtöbb D-vitamint 12:00 és 14:00 óra közötti mértékletes napozás során tudja előállítani.

– Napozás után nem szabad egyből zuhanyozni, mert akkor nem tud felszívódni a bőrből a D-vitamin.

– Ettől szerencsére nem kell tartani, a bőr élő sejtjeiben termelődő vitamint nem lehet lemosni.

– Idősebb korban a D-vitamin készítmények nem használnak.

– Az életkor nem befolyásolja a táplálékkal és a különféle készítmények formájában szedett D-vitamin felszívódását. Az ugyanakkor igaz, hogy az életkor előrehaladásával csökken a bőr D-vitamin termelő képessége. Ezért idősebbeknél különösen fontos, hogy megfelelő ideig – de nyilván nem ész nélkül – tartózkodjanak a napon.

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Nem csak a napozás lehet gyógyhatású, hanem egyes barlangokban való tartózkodás is. Erről részletesebben ide kattintva olvashat.