A gyógyfürdőkben minden esetben jelzik, hogy mennyi az ajánlott vízben tartózkodási idő. Sokan ezt lényegtelen információként kezelik, holott – főleg a magasabb ásványianyag-tartalmú – gyógyvizek esetében nem árt komolyan venni. A túlzásba vitt vízben tartózkodás ugyanis kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Ezek közé tartozik az úgynevezett fürdőfáradtság – erről a tünetről bővebben ide kattintva olvashat.

A bőrön át a vízben lévő egyes ásványi anyagok felszívódnak, ezért a víz összetételétől függően fürdőhelyenként eltérő az ajánlott fürdési idő. Nagy vonalakban az mondható el, hogy minél magasabb a víz ásványi tartalma és minél melegebb, annál alacsonyabb a fürdésre ajánlott időtartam. S ez igaz fordított esetben is. Jó példa erre a langyos vizű Hévízi Tófürdő, ahol akár egy órás fürdőzés is megengedett lehet (bár fő szabály szerint orvosi javaslat nélkül félóránál hosszabb tartózkodás egyhuzamban nem ajánlott). A kifejezetten kénes, sűrű harkányi gyógyvíz esetén viszont 15-20 perc javasolt. Összességében tehát sok esetben a kevesebb több, azaz mértékletesebb vízben tartózkodás esetén jobban elősegíti a gyógyulást a víz.

Harkányi gyógyfürdő

Amire még érdemes figyelni a termálfürdők esetén a tartózkodási időn kívül: az ezüst ékszerek elszíneződhetnek a víztől, ezért ezeket ajánlatos levenni a fürdés előtt. A vízből való kijövetel után nem érdemes rögtön lezuhanyozni, éppen azért, mert az ásványi anyagok egy része a bőrön keresztül szívódik fel. Szintén a fürdőzés után javasolt legalább egy órás pihenőt tartani.

A fentieken túl az egyes gyógykezelések esetén is fontos szerepe lehet a víz hőfokának. Erről ide kattintva talál bővebb információt.