A szaunázásnak számos pozitív élettani hatása van. Azonban arról ritkábban esik szó, hogy mikor nem tanácsos a használata. Fő szabályként azt érdemes fejben tartani, hogy azokban az esetekben ellenjavallt a szauna, amikor a meleg vizű fürdők is kerülendők. Elsősorban a keringési rendellenességgel járó szívbetegségeket érdemes ide sorolni. Nem tanácsos szaunát – illetve meleg vizű fürdőt – látogatni kezeletlen magas vérnyomásban szenvedőknek, tüdőtágulás, gyakori asztmás roham, továbbá máj- és veseelégtelenség során.

szauna szaunázás betegen

Szintén érdemes kerülni a szaunázást a lázas állapotokban, de heveny gyulladásos megbetegedéseknél is csak ront az állapoton. Szívinfarktus után fél évig tanácsos mellőzni a szaunázást és hasonló szabály vonatkozik az agyvérzésen átesett betegekre is. Bár a józan ész is ezt mondja, de nyílt, gennyes sebekkel, és ittas állapotban sem ajánlott szaunázásba kezdeni, már csak a többi bent tartózkodóra tekintettel is.

Arról, hogy a szaunázás jó-e a megfázásra, ide kattintva olvashatnak bővebben!

Amennyiben bükfürdői, vagy sárvári támogatott gyógykezelések érdeklik, akkor itt, ha hévíziek, vagy zalakarosiak, akkor pedig itt talál bővebb információkat.